Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

U tajnosti

Petrač iz pulskog prebačen u bjelovarski zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvoje Petrač jutros je premješten iz pulskoga u bjelovarski zatvor, doznaje se od ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Branka Perana, koji nije želio otkriti razloge premještaja.

'U skladu sa zakonskom regulativom i na prijedlog upravitelja zatvora u Puli osuđenik Hrvoje Petrač danas je premješten u zatvor u Bjelovaru koji je zatvorenog tipa kao pulski', potvrdio je Peran, dodajući kako nema ništa neuobičajeno u tom premještaju za koji Petračevi branitelji Ljubo Pavasović Visković i Velimir Došen nisu dobili nikakvu službenu obavijest. Ljubo Pavasović Visković je objasnio da zatvorska uprava niti nema obvezu obavijestiti o premještaju. Hrvoje Petrač (55) osuđen je na sedam i pol godina zatvora zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca i iznude novomarofskoga poduzetnika Miroslava Matkuna. Kazna mu istječe u ožujku 2013. Dosad je izdržao više od polovice kazne, točnije četiri i pol godine, i time je, smatraju branitelji, stekao pravo na izdržavanje kazne u poluotvorenome ili otvorenom tipu kaznionice.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

Petrač je iz poluotvorenog djela lepoglavske kaznionice krajem listopada 2008. premješten u pulski zatvor zbog, kako je tada priopćilo Ministarstvo pravosuđa, organizacijsko-sigurnosnih razloga, to jest zato što mu se ondje može jamčiti bolja sigurnost. Neki su mediji nagađali da je to bila prva primjena oštrijih zatvorskih uvjeta i mjera prema osuđenicima za organizirani kriminal koje je najavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Po Pravilniku o pogodnostima zatvorenika, koji se počeo primjenjivati upravo tog dana, takvi zatvorenici s vanjskim svijetom mogu komunicirati samo ako im to odobri specijalna, tzv. uskočka policija. Riječ je posebnoj policijskoj jedinici MUP-a ovlaštenoj za borbu protiv organiziranoga kriminala i korupcije.

Petrač je u lepoglavskoj kaznionici suprotno zatvorskim pravilima uživao razne pogodnosti, zbog čega je USKOK podnio optužnicu protiv bivšeg upravitelja kaznionice Stjepana Loparića i njegova pomoćnika Nevena Putara. Među ostalim, Petraču je bilo omogućeno 85 izvanrednih posjeta, svaki mjesec mogao je izaći u mjesto prebivališta na 72 sata, telefonirao je izvan radnog vremena, a 26 puta izašao je i ušao u kaznionicu a da ga se nije pretrežilo. U pulskome zatvoru zatvorski službenik mu je neovlašteno omogućio telefoniranje službenim telefonom, a nedavno je zbog rukovanja sa zatvorenikom Fikretom Abdićem tijekom posjeta članova obitelji stegovno kažnjen te mu je zabranjeno raspolaganje novcem i odlazak u kantinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene