Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Opet na doradu

Optužnica u slučaju 'bankomat' ponovno vraćena USKOK-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je ponovno USKOK-u vratilo optužnicu u slučaju 'bankomat' i pritom odbacilo prvu točku kojom su se trojica bivših čelnika Hrvatske poštanske banke i osmorica povlaštenih klijenata teretila za udruživanje za počinjenje kaznenih djela.

Zamjenica glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić pojasnila je da USKOK u roku od osam dana mora donijeti nalog o dopuni istrage, dok se na odbacivanje prve točke optužnice može žaliti Vrhovnom sudu.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK

>> Za sutra odgođeno odlučivanje o slučaju 'bankomat'

Dodala je da je optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića odbacilo tvrdnje obrane da su 'probijeni' rokovi za podizanje optužnice, odnosno da je USKOK zakasnio s njezinim podizanjem zbog čega je sud treba odbaciti.

Vijeće je zauzelo stav da su rokovi ponovno krenuli kada je optužnica USKOK-u prvi puta vraćena na doradu, pojasnila je Čalić.

Odvjetnici bivšeg direktora HPB-a Josipa Protege, člana uprave Ivana Sladonje i financijskog direktora Marija Kirinića te osmorice povlaštenih klijenata izrazili su zadovoljstvo što je sud prihvatio većinu njihovih prigovora na optužnicu.

'Mislim da će se cijeli slučaj okončati po modelu tresla se brda, rodio se miš', kazao je Branko Šerić, odvjetnik okrivljenog Sladonje koji smatra da su odbacivanjem dijela optužnice o udruživanju upitna i ostala nedjela koja se optuženima stavljaju na teret.

Slučaj je usporedio s postupkom protiv bivšeg direktora Dubrovačke banke Nevena Baraća zbog kreditiranja hotela koje se u konačnici nije pokazalo rizičnim.

>> Iako mu je USKOK blokirao imovinu, Protega gradi vilu?

Odvjetnik Mate Matić ustvrdio je da se USKOK u ovom slučaju pokazao neozbiljnim, jer je u prvih šest mjeseci istrage proveo oko 200 dokaza, dok je nakon prvog vraćanja optužnice istragu dopunio tek s dva nova dokaza. Dodao je da njihovi klijenti pritom trpe veliku štetu te da su im 'na čekanju projekti vrijedni više milijuna eura'.

Protegina odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da tek treba vidjeti hoće li USKOK uspjeti doraditi optužnicu, odnosno što će od nje u konačnici ostati.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić najavila je žalbu Vrhovnom sudu, ističući da očekuje kako će najviše pravosudno tijelo ipak potvrditi stavove tužiteljstva.

Trojicu bivših čelnika banke USKOK, kao i u prvoj optužnici, tereti da su od 2005. do 2009. oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci. Čelnike banke terete i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna.

Obrana je ranije isticala da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnos između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama USKOK-a, osigurala naplatu svojih potraživanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene