Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mito safari u Namibiji

Optužnica protiv bivšeg direktora Hrvatskoh voda vraćena USKOK-u na doradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud danas je USKOK-u vratio na doradu optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića.

Husarić je optužen da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovim tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK

>> Bivši direktor Hrvatskih voda optužen zbog lova u Namibiji

Optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić ustvrdilo je da USKOK u optužnici treba navesti kako je točno Husarić pogodovao suoptuženicima koji su mu navodno platili safari, s obzirom da u optužnici stoji da je mito dobio za poslove koji su se zaključili i koji se tek trebaju zaključiti.

Optuženi trojac USKOK tereti za primanje i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlast. Osim troškova putovanja i lova u Namibiji Husarić je podmićen i dopremom lovačkih trofeja u Hrvatsku.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je potom u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede 'Stručno putovanje - Namibija', a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Crneković je, pak, rezervirao zrakoplovne karte za put te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nezakonitu korist, stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platila tvrtka kooperant društva u kojem je on direktor.

Nakon što je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo istragu Husarić je javno odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene