Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Optuženi za Podravku ne osjećaju se krivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšim 'Podravkinim' čelnicima Zdravku Šestaku, Darku Marincu i bivšem predsjedniku koprivničke tvornice obuće 'Sloge' Darku Šketu počelo je danas na koprivničkom Općinskom sudu.

Suđenje je bilo odgođeno 20. listopada zbog bolesti sutkinje.  Bivši 'Podravkini' čelnici Šestak i Marinac optuženi su za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i nesavjesno gospodarsko poslovanje zbog zajma od pet milijuna kuna koje je 'Podravka' isplatila 'Slozi' znajući da je tvornica pred stečajem. Oni su sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na 'Slogine' nekretnine.

Pročitajte i ovo Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police! Ilustracija gradnje stambene zgrade Gdje je stambena politika? Za mjesto u garaži traže 20.000 eura, a sve je više prisutan još jedan trend

Po optužnici oni su u početku travnja 2009. - Šket kao predsjednik uprave društva 'Sloga' d.d. (sada u stečaju), a Šestak kao predsjednik 'Podravkine' uprave i član nadzornog odbora 'Sloge', znajući da je 'Sloga' pred stečajem i da će svako opterećenje imovine smanjiti mogućnost namirenja njezinih vjerovnika, a kako bi naknadno osigurali povrat pet milijuna kuna zajma, sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnoga prava na 'Slogine' nekretnine. Time je umanjena vrijednost stečajne mase.

>> Novi optužni prijedlog za Marinca i Šestaka

Optuženici su više sati iznosili svoju obranu. Krunoslav Kunštić, Marinčev i Šketov odvjetnik, izjavio je kako se njegovi branjenici ne smatraju krivim. Smatraju da u svojim poslovnim odlukama nisu prekršili niti jedan pozitivni propis niti neki interni akt društva kojeg su zastupali u to vrijeme, kazao je.

Šestak se odlučio braniti sam, a iznio je kako je još na sjednici županijske gospodarske komore zatražena pomoć za Slog. Vodstvo Podravke tražilo je da se izradi plan preustroja Sloge, a zadaća je pripala Šestaku.

Pošto je dovršen, plan je dan nezavisnoj agenciji, koja ga je ocijenila dobrim. Istaknuto je kako je Marinac sam imao pravo odobriti zajam. Ispričao je i kako je u vrijeme kad je bio na čelu Podravkine uprave, tvrtka namjeravala aktivirati zadužnicu, no Šket je molio da to ne čine, kazavši da obućari pregovaraju s Rusima i Nijemcima, što je trebalo spasiti tvornicu.

Šestak je istaknuo i kako bi Sloga propala da joj Podravka nije pomogla, a to je ocijenio kao brigu za lokalnu zajednicu. Marinac je istaknuo kako je odluku o kreditiranju donio pošto je dobro proučio sve okolnosti te da nije prekršio "Podravkine" interne akte. Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem obrana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene