Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo novi postupak

Novo suđenje za 'aferu nanbudo': Ferenčak ponovio da nije kriv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku novog suđenja u 'aferi nanbudo', glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i njegov suoptuženik Petar Turković ponovili su da se ne osjećaju krivima.

Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i njegov suoptuženik Petar Turković ponovili su da se ne osjećaju krivima u 'aferi nanbudo' zbog koje su ranije osuđeni na godinu i pol zatvora, ali je presudu u međuvremenu ukinuo Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati"

Kao svjedoke u novom postupku sud će na prijedlog njihovih odvjetnika ispitati i glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. On bi kao bivši direktor Microsofta trebao kazati je li namjera njegove tvrtke bila iznajmiti prostor u zgradi koju je trebao izgraditi Nanbudo institut.

>> 'Afera nanbudo': Počinje novo suđenje Srećku Ferenčaku

Odvjetnici smatraju da će time dokazati da Ferenčak i Turković nisu imali namjeru preprodati zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide koje su od grada Zagreba 1996. kupili po povoljnim uvjetima, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Na iste bi se okolnosti u rujnu trebali ispitati i bivši direktor Olympusa Branimir Vlaja te bivši pročelnik gradskog ureda za upravljanje imovinom Željko Uhlir.

'Novi dokazi idu u prilog okrivljenika koji nisu pribavili protupravnu imovinsku korist', izjavio je Ferenčakov odvjetnik Rajko Mlinarić ispred zgrade suda na Zrinjevcu. Slično su u svojim dosadašnjim obranama tvrdili Ferenčak i Turković, ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili.

Vrhovni sud je u srpnju 2012. uvažio njihove žalbe i ukinuo prvostupanjsku presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, ističući da su 's uspjehom doveli u sumnju' utvrđenu visinu nezakonite štete od oko 9,5 milijuna kuna, koju su prema ukinutoj zajedno trebali nadoknaditi.

Na današnjem ročištu pročitani su iskazi svjedoka i dokazi provedeni u prvom postupku, a sud će nakon što 20. rujna ispita nove svjedoke odlučiti o ispitivanju vještaka koji su u međuvremenu, na zahtjev obrane, napravili nove nalaze o procjeni troškova i vrijednosti ulaganja.

Tužiteljstvo se tome usprotivilo, ističući da bi nova vještačenja trebao zatražiti sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene