Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstava za javnost?

Nakon pompoznih uhićenja, slučajevi završavaju oslobađajućim presudama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je veći broj slučajeva, koji nakon pompoznih uhićenja i velikih suđenja, završavaju oslobađajućim presudama.

Trojac iz afere Maestro tako je, doduše, još uvijek nepravomoćno oslobođen optužbi, pa bi im država na kraju mogla dugovati i odštetu. Cijela je Hrvatska, naime, slušala njihove privatne telefonske razgovore, ugled im je uništen, a krivnja ipak nije dokazana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Suđenje optuženima u aferi Bankomat U četvrtak Nakon deset godina presuda u aferi bankomat: "Optužba je već od samog početka bila nategnuta"

Voljeli su se u telefonskim razgovorima igrati Crvenkapice i vuka i to je tijekom suđenja slušala cijela Hrvatska. U ponovljenom procesu poznati odvjetnički par iz afere Maestro nepravomoćno je oslobođen optužbi. Nadaju se i pravomoćnom oslobađanju. 'Ja vjerujem definitivno da će ovakva presuda ostati jer zaista druga strana nema nikakvog argumenta da bi srušila sve ono što je u ovom postupku utvrđeno', rekao je odvjetnik Asje Pilipović, Mate Matić.

Postane li presuda pravomoćna, tri osobe koje su za sada iz Maestra oslobođene porezne će obveznike stajati milijun i osamsto tisuća kuna, plus privatne tužbe i odštete koje bi mogli tražiti. Nisu jedini primjer. 'Tu je zapravo prigovor lucidnosti onoga koji progoni. on mora biti svjestan ako ne postoje dokazi da će se postupak u konačnici završiti oslobađajućom odlukom', dodaje Matić.

Od pompoznih uhićenja do suda dio slučajeva ispadne kao predstava za javnost. Slučaj Bankomat tako je primjerice sud vratio na doradu USKOKU, Mali Maestro je vraćen na ponovljeno suđenje. Robert Peša iz Maestra dobio je zbog loših uvjeta u pritvoru i presudu u Strasbuourgu. Tu su i brojni privatni razgovori okrivljenika koje je sud puštao javno i time kršio njihova ljudska prava.

'Dokazi koji su dobiveni tajnim snimanjem i praćenjem osoba - oni u pravilu sadrže i dobar dio privatnih razgovora koje je ponekad teško izvući iz konteksta onoga što je neophodno za kazneni postupak', kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Ali je moguće. Primjerice, da taj dio procesa bude zatvoren za javnost, a i novi zakon o kaznenom postupku nudi mogućnost izdvajanja iz spisa. U suprotnom novac poreznih obveznika mogao bi osim za skupe sudske procese odlaziti i na odštete. Iako nikakav novac jednom narušen ugled ne može vratiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene