Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalmetin vozač osuđen na godinu i 3 mjeseca zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalmetin vozač Danijel Miočić jutros je na karlovačkom Općinskom sudu proglašen krivim za kazneno djelo iznude u pokušaju. Miočić je dobio godinu i 3 mjeseca zatvora, s time da mu se računa provedeno vrijeme u zatvoru.

Općinski sud u Karlovcu proglasio je danas krivima svih sedam okrivljenika za pokušaj iznude od cetingradskog poduzetnika Miće Valentića znatne svote novca na ime navodnih usluga kojima je oštećenom osiguran poduzetnički posao, te ih je osudio na zatvorske kazne u trajanju od jedne do dvije godine.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Miljenko Gočin - 3 Detalji nesreće Zašto je sletio s ceste autobus pun djece? "Čovjek je bio odgovoran i procijenio da je bolje skliznuti u odvodni kanal" Novac Bivši poslovni partneri Oteli ga, zatočili i prijetili: Zadranin im u strahu za život prepisao nekretninu

Prvookrivljeni Danijel Miočić, bivši vozač ministra Božidara Kalmete, nepravomoćno je za pokušaj iznude osuđen na 15 mjeseci zatvora te je još u sudnici izrazio nezadovoljstvo rekavši da je to "čista politička presuda".

Miočićev kum Elvis Lučić za isto je djelo dobio najvišu kaznu od dvije godine zatvora, a u obrazloženju presude sutkinja Sanda Janković rekla je da je odmjeravanje kazne bilo individualizirano prema "međusobnoj povezanosti okrivljenika tijekom izvršavanja kaznenog djela kao i tijekom kaznenog postupka".

Marko Grzunov koji se u postupku branio da "dug poduzetnika Valentića nije htio iznuditi prijetnjom, već dogovoriti otkup duga", dobio je zatvorsku kaznu od 16 mjeseci, a Genc Daka 12 mjeseci.

Ostali okrivljenici: rođak oštećenika Nikola Valentić, Damir Zelić i Marko Pavić, osuđeni su za pomaganje u iznudi te im je presuđena zatvorska kazna u trajanju od 12 mjeseci.

Sutkinja Janković obrazložila je kako sud smatra dokazanim da su oni s ciljem da si pribave protupravnu imovinsku korist pokušali prisiliti poduzetnika Miću Valentića da isplati 460 tisuća kuna u čemu nisu uspjeli jer su ih u tome spriječili djelatnici karlovačke Policijske uprave.

Također je rekla da okosnicu dokaza čine snimke telefonskih razgovora čija analiza pokazuje povezanost i koordiniranost okrivljenika i sve ih dovodi u međusobnu vezu.

Pritvor je za sve okrivljenike, koji su do sada bili pritvoreni do
pravomoćnosti presude, ukinut kao i mjera zabrane međusobnog približavanja.

Dio njihovih branitelja najavio je žalbu u roku od 15 dana od
primitka pisane presude. Okrivljenicima je zbog osuđujuće presude te, kako je rekla Janković, "shodno materijalnim prilikama" presuđeno da nadoknade sudske troškove za dosadašnji tijek suđenja u iznosu od po 3.500 kuna.

Odvjetnik Danijela Miočića Gordan Preglej rekao je kako ne želi komentirati izjavu svog branjenika da je presuda politički motivirana, ali je upozorio na činjenicu da je za iznudu zakonom predviđena kazna od 3 do 10 godina, te kako činjenica da su presuđene kazne ispod zakonskog minimuma govori o tome da "vjerojatno i sud uviđa da je kvalifikacija djela iz optužnice promašena".

Hasan Karajić, odvjetnik oštećenog Miće Valentića, najavio je
mogućnost sudske tužbe za "naknadu štete za povredu osobnosti", za što Zakonom o obveznim odnosima nije limitirana visina traženog odštetnog zahtjeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene