Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak suđenja

Na početku suđenja Vojislav Blažević odbacio krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženi zagrebački bombaš Vojislav Blažević odbacio je na početku suđenja krivnju za postavljanje dvije eksplozivne naprave.

Optuženi zagrebački bombaš Vojislav Blažević odbacio je na početku suđenja krivnju za postavljanje eksplozivne naprave - na željezničkoj pruzi u Susedgradu 9. siječnja i dva dana kasnije na autobusnoj postaji na Aleji Bologne, za što mu prijeti i do osam godina zatvora.

Tvrdi da je za prvu bombu čuo samo iz medija, a da je drugu upravo on pronašao i na nju upozorio prolaznike kako ne bi stradali. Zbog toga je i ozlijeđen, a od eksplozije mu je trajno ozlijeđen sluh, požalio se Blažević prvog dana suđenja pred zagrebačkim Općinskim kaznenim sudom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća Ilustracija Sude mu Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

>> Podignuta optužnica protiv Blaževića zbog postavljanja bombi

Ispričao je i da se na mjestu eksplozije na Aleji Bologne našao jer je čekao prijateljicu s kojom je trebao ići na put, kada je ugledao žice i "nešto nalik ragbi lopti". Shvativši da bi to mogla biti bomba, uzviknuo je kako bi upozorio prolaznike i sagnuo se po svoju torbu kada ga je, kaže, zaslijepila eksplozija.

Sud odbio jamčevinu i prijedlog da se brani sa slobode

Blažević je ispričao da se probudio tek u kolima Hitne pomoći te da su ga u bolnici policajci tjerali da prizna odgovornost za eksploziju. Tada se navodno odlučio na štrajk glađu, jer je za policiju "ionako bio kriv". U međuvremenu Blažević je prekinuo štrajk glađu koji mu je narušio zdravstveno stanje, ali i odnose s prvim braniteljem Brankom Šerićem. Taj mu je odvjetnik u travnju otkazao punomoć zbog "nemogućnosti komunikacije" pojašnjavajući da se s Blaževićem nije mogao dogovoriti o strategiji obrane.

Sud mu je tada odbio i jamčevinu, točnije založno pravo na zrakoplov "cessnu" padobranskog sportskog kluba "Slobodan pad". U zatvoru će ostati i dalje jer je sud odbio prijedlog njegova novog odvjetnika Veljka Miljevića da se brani sa slobode.

U opsežnom iskazu pred sudom optuženi bombaš danas je rekao i da nikada nije rukovao TNT-om, no nije mogao objasniti kako su u njegovu automobilu pronađeni tragovi eksploziva. Tijekom suđenja, čiji će se nastavak zakazati naknadno, trebalo bi biti ispitano tridesetak svjedoka. Među njima će biti i poduzetnik Tomo Horvatinčić jer je jedan od svjedoka u istrazi ispričao da mu se Blažević pohvalio kako je bacio bombu pred Horvatinčićevim restoranom, što optuženi također poriče.

U optužnici koju je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo početkom travnja Blaževića se tereti da je u noćnim satima 9. siječnja na željezničkom kolosijeku kod Aleje Bologne postavio najmanje 1200 grama TNT-a koji je eksplodirao pred nadolazećom lokomotivom. Tužiteljstvo ga tereti i da je dva dana kasnije na autobusnom stajalištu nasuprot raskrižja Aleje Bologne i Gospodske ulice postavio ručno izrađenu eksplozivnu napravu s najmanje 200 grama TNT-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene