Obavijesti Video Pretražite Navigacija
416 komada

Na Pelješcu ga ulovili s više od pet kilograma prstaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U automobilu 71-godišnjaka u Trpnju na poluotoku Pelješcu policija je pronašla više od pet kilograma ilegalno izlovljenih prstaca.

Više od pet kilograma prstaca, čije su vađenje iz mora i prodaja zabranjeni, zaplijenila je pomorska policija u Trpnju na poluotoku Pelješcu, nakon što ih je pronašla u automobilu 71-godišnjaka kojega tereti za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Policija je utvrdila kako je osumnjičeni ukupno 5,14 kilograma, odnosno 416 komada prstaca, u petak izlovio na području Velika Prapratna na Pelješcu.

>> Za izlov prstaca kazne i do 300.000 kuna!

Protiv njega će policija podnijeti kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu, zbog kaznenog djela uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Kazneni zakon propisuje da će se onaj tko protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost, kazniti kaznom zatvora do tri godine. Ako to kazneno djelo počini prema strogo zaštićenoj divljoj svojti životinja, biljaka ili gljiva predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a ako ga počini iz nehaja do dvije godine.

Vađenje iz mora i prodaja prstaca u Hrvatskoj su zabranjeni od 1996. godine, no ti se školjkaši ilegalno vade duž hrvatske obale te prodaju ugostiteljima po cijeni između 250 i 350 kuna za kilogram, koji onda u restoranima košta između 800 i 1.200 kuna.

Prstaci žive u hridinastim stijenama i većem kamenju, a da bi ih se izvadilo, stijene i kamenje razbija se čekićima pa je dosad zbog toga uništen nemali dio naše obale, a oporavak se ne očekuje ni za stotinu godina.

U Europi zabranu vađenja prstaca iz mora nemaju jedino Bosna i Hercegovina i Crna Gora koje mogu tu školjku izvoziti, primjerice, u Sloveniju i Italiju, a papire iz tih zemalja dobile su do sada na tone prstaca izvađenih ilegalno u hrvatskom moru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene