Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na dvije žrtve kamatari "zaradili" 300.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija otkrila je petoricu nasilnih kamatara koji su u dva odvojena slučaja prijetnjama i fizičkim nasiljem od svojih žrtava iznudili više od 300.000 kuna.

Trojicu kamatara Igora S. (34), Tomislava K. (29) i Dalibora V. (27) sumnjiči se da su iznuđivali novac od poduzetnika Ivana P. (52) kojemu je posao krenuo nizbrdo, pa se u veljači ove godine, na preporuku svog zaposlenika Siniše G. (25), kod kamatara zadužio za 30.000 eura. Potpisao je ugovor uz mjesečnu kamatu od 10 posto na rok od 6 mjeseci.

Pročitajte i ovo Ilustracija teže je ozlijeđen Dječak napadnut u blizini kuće dok je šetao psa: Tuklo ga je nekoliko vršnjaka Sanja Sarnavka, osnivačica Zaklade Solidarna Za Dnevnik Nove TV Sanja Sarnavka: "Hrvatska je treća zemlja u Europi po broju femicida, a patrijarhat se vraća na velika vrata"

Dužnik je svaki mjesec uredno plaćao kamatu od 3.000 eura, a u svibnju je posudio još 30.000 eura koje je trebao vratiti za mjesec dana. Dogovor je bio da kamata iznosi 20.000 eura, no u lipnju mu je Igor S. počeo prijetiti, čak i rezanjem spolovila, tražeći da mu se vrati sav posuđeni novac i kamate.

Početkom lipnja kamatar je na parkiralištu Velesajma s pištoljem u ruci prisilio Ivana P. da uđe u njegov automobil. Vozio ga je po gradu, a pustio ga je tek kad je Ivanov prijatelj garantirao povrat duga. Idućih dana žrtva je platila 168.000 kuna.

No, nezasitnim kamatarima ni to nije bilo dovoljno, pa je Dalibor V. s jednim nepoznatim pomagačem, tražeći Ivana P., pretukao njegovog zaposlenika Sinišu G. i prisilio ga da ih odvede do stana bivše supruge poslodavca, no kako im nitko nije otvorio mladića su pustili.

Nekoliko dana kasnije Igor S. je pronašao svog navodnog dužnika i odveo ga u svoj ured na područje Dugava te ga udario drškom pištolja po glavi. Naknadno je došao i trećeosumnjičeni Tomislav K. kod kojega se 52-godišnjak ranije zadužio 20.000 kuna. Svi su se zajedno odvezli do prijatelja koji je ranije garantirao za povrat duga, te su se dogovorili da im 52-godišnjak proda svoj apartman u Novalji kako bi vratio dugovanja. U policiji kažu da su kamatari od početka ciljali na taj apartman.

Žrtva kamatarenja Ivan P. je zbog teške ozljede glave otišao u
bolnicu, no iz straha za život izjavio je da se ozlijedio na
gradilištu.

Od ranije poznati po raznim kaznenim djelima Igor S. i Dalibor V. privedeni su istražnom sucu, dok je Tomislav K., do sada bez policijskog dosjea, pušten na slobodu.

U drugom slučaju iznude dvojica osumnjičenih Marko M. (27) i Silvijo M. (32), također "stari" znanci policije, kamatarili su 42-godišnjeg Krešu Š. koji je od drugoosumnjičenog prije godinu i pol posudio 30.000 kuna. Silvijo M. je taj dug "prodao" Marku M. koji je silom i prijetnjama od žrtve iznudio ukupno 146.000 kuna. No dug, po njegovoj računici, ne samo da nije plaćen nego je do 17. srpnja narastao na 300.000 kuna. 

Zbog nevraćanja navodnog duga kamatar je tog dana na jarunskoj tržnici napao žrtvu kojoj je dozlogrdilo, pa je idućeg dana s policijom pripremio klopku za kamatara, predavši mu kuvertu s obilježenim novcem.

Marko M. je uhićen, a za Silvijom M. se traga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene