Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska samo zaplijeni

Mi ne znamo kako, dok Srbija zarađuje na imovini mafijaša!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku ne bi spasilo, ali bi primjerice koristilo da ima zakon o oduzimanju ilegalno stečene imovine. Mogli bi je zaplijeniti, prodati pa onda i napuniti državni proračun.

Dok čekamo naš zakon, donosimo priču iz Srbije. Oni su naime, već oduzeli imovinu vrijednu 100 milijuna eura. I vjerovali ili ne, u kućama narkobosova sada su dječji vrtić, centar za liječenje narkomana, kafići im se iznajmljuju, a novac se svaki mjesec slijeva u državnu blagajnu.

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke" Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju

Tri vile, šest stanova, hoteli, zemljište, garaže, skupocjeni automobile, sva je ta imovina Darka Šarića u Srbiji na bubnju. Nešto je našlo i drugu svrhu. Luksuzna vila na Tatarskom brdu postala je centar za liječenje narkomana. Otkako je narkoboss u bijegu, Srbija ju je zaplijenila i udarila ga tamo gdje najviše boli. Ostatak je otišao na aukciju. Druga Šarićeva kuća dana je na korištenje roditeljima koji se skrbe za bolesnu djecu.

‘Naše opredjeljenje, od samog početka primjene zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela, bilo je da se objekti i sredstva oduzeta od lica koja su ih stekla od krivičnih aktivnosti oduzmu tako da od njih imaju koristi građani’, rekla je Snežana Malović, ministrica pravosuđa Srbije.

U godinu i četiri mjeseca koliko je zakon na snazi, mafijašima je oduzeta imovina u vrijednosti od 100 milijuna eura. Kuće kriminalaca u Srbiji tako se iznajmljuju diplomatima, neke su pretvorene u vrtiće, radionice, zavod za zdravstveno osiguranje. Na mjestu gdje se zemunski klan okupljao bit će sagrađena i policijska postaja.

I dok su se u Srbiji dobro pobrinuli za proračun, u Hrvatskoj još ništa. Tek optimistični tonovi. ‘Mi već sad isto dobro raspolažemo tim imovinom, jer kao što vidite u zadnjih nekoliko postupaka zablokirali smo znatnu imovinu, znatne vrijednosti. Negdje su i pravomoćne presude izrečene i temeljem tih presuda i mi raspolažemo tom imovinom, tako da i mi imamo te rezultate’, smatra Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

No, slaba je to utjeha, jer proračun se zaplijenjenom imovinom, ako se ne koristi na pravilan način, ne puni. Kriminalci su očito spremni robijati i godinama ako znaju da ih čeka enormno bogatstvo. Srbija im je svojim zakonom zato oduzela svaku moć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene