Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog teških okolnosti zločina

Merčepu još mjesec dana pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep, protiv kojega se vodi istraga zbog ratnog zločina, ostat će još mjesec dana u pritvoru u kojem je od kraja prosinca prošle godine.

Istražni sudac Mirko Klinžić Merčepu je produljio pritvor zbog mogućnosti uitjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti zločina za koji ga se tereti, izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. U istrazi koja se protiv Merčepa vodi zbog ubojstva ili nestanka 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja tužiteljstvo je predložilo ukupno 40 svjedoka, među kojima su i neki iz Srbije.

Uz ispitivanje svjedoka sud bi u istrazi trebao završiti i vještačenje posmrtnih ostataka žrtava. Merčep je uhićen 10. prosinca u svom stanu u Zagrebu, a nakon saslušanja u policiji i kod dežurnog istražnog suca, zbog lošeg je zdravstvenog stanja prebačen u zatvorsku bolnicu u kojoj se i sada nalazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kazna od 5 do 20 godina zatvora Merčep priveden zbog sumnje u ratni zločin protiv civila Slika nije dostupna Policija potvrdila Priveden Tomislav Merčep, u tijeku pretres njegovog stana

>> ŽDO: Merčep osumnjičen za ubojstvo ili nestanak 43 osobe

Tereti ga se da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, naređivao nezakonita uhićenja, zlostavljanja, mučenja i ubojstva civila te propustio spriječiti i suzbiti te zločine.  Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene