Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Afera Kiosci'

Lokacije unajmili za 1.810 kn, a u podzakup dali za 40 puta više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svih četrnaest optuženih u osječkoj ‘aferi kiosci’, za malverzacije s gradskim zemljištem, nepravomoćno je proglašeno krivima danas na Županijskom sudu u Osijeku.

Tereti ih se da su ‘zarađivali' tako što su gradsko zemljište zakupljeno po privilegiranoj cijeni davali u podzakup za viši iznos. Darko Marković, bivši direktor Gradskog prijevoza putnika, osuđen je na dvije godine zatvora, Ivica Džalto, direktor tvrtke Media Metro na četiri i pol godine, Vladimir Čajo na godinu i deset mjeseci, a Željko Babić, prvi čovjek poduzeća B.-DOM.OS, na 14 mjeseci. Danijel Paloš, direktor poduzeća Certifix i Markovićev nećak, te njegov otac Ivan Paloš ‘zaradili’ su po godinu dana zatvora.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

'Šokiran sam! Mogu samo reći da je moja namjera postavljanja kioska i cijelog tog posla bila dobra. Htio sam u ovom gradu napraviti nešto novo i moderno i zaposliti 40-ak ljudi u tom procesu', komentirao je Džalto nakon izricanja presude koja je trajala čak sat vremena i 20 minuta. U sudnici se danas nisu pojavili Marković i Čajo.Nadalje, zaposlenici Džaltine tvrtke Nadi Ereš izrečena je kazna od 14 mjeseci zatvora, a kolegi joj Goranu Silađiju određeno je 15 mjeseci iza rešetaka.

Trećoj djelatnici te tvrtke Renati Hirnstein izrečeno je 14 mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine. S njima u ‘ekipi’ završio je i župnik iz Punitovaca Đurica Pardon, osuđen je na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Uz njih, na optuženičkoj su klupi bili i tvrtke GPP, Media Metro, Certifiks te B.-DOM.OS’, a one su kažnjene sa po 15.000 kuna. Marković je, piše u optužnici, od Grada Osijeka 2007. zakupio 14 lokacija za prodaju karata javnog prijevoza, a po privilegiranoj cijeni od ukupno 1810 kuna mjesečno.

>> Osijek: Optužnica za aferu Kiosci postala pravomoćna

On je, stoji nadalje, sve lokacije dao u podzakup na 25 godina tvrtki Media Metro, čiji je direktor Ivica Džalto. Mjesečna je cijena bila 190 kuna viša. No, Džalto je ugovor o podnajmu, tereti se, zatim potpisao sa zagrebačkim Smokingom, i to za iznos od 850 eura po jednoj lokaciji. Ukupno je to 11.900 eura na mjesec, što je čak 40 puta skuplje. Time bi, izračunali su tužitelji, Media Metrou za 25 godina na račun ‘sjelo' 3,57 milijuna eura!

Na to ih je nagovorio, smatra optužba, Čajo. Tako ‘zarađenih' 788.000 kuna u svoj su džep, tereti se, stavili Marković, Čajo i Džalto. Novac im je isplaćen temeljem fiktivnih pozajmica na ime uposlenika Media Metroa, Renate Hirnstein, Nade Ereš i Gorana Silađija. Za malverzacije su okrivljeni i Markovićev ujak Ivan Paloš te bratić Danijel Paloš, kao i njihova tvrtka Certifiks.

Za Željka Babića, direktora tvrtke B.-DOM.OS., sumnja se kako je sklopio fiktivni ugovor o posredovanju između Media Metroa i Smokinga, ‘težak' 210.000 kuna. Svećenik Pardon na račun svoje župe primio je od Džaltine tvrtke Dexter donaciju od 25.000 kuna za gradnju crkve, a onda je novac, stoji u optužnici, predao Čaji, koji mu je za tu uslugu dao 1500 kuna. Preostali iznos Čajo je proslijedio natrag Džalti koji je 1000 kuna ostavio sebi, a 22.500 uplatio u tajno vođenu tzv. ‘b blagajnu’ Dextera. Sam činjenični opis optužnice ima čak trinaest stranica. Akteri afere privedeni su u studenom. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene