Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POLICIJA UPOZORAVA

Lažno se predstavili: Prevarili starije Zagrepčane i ukrali desetke tisuća kuna

Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock
Nekoliko desetaka tisuća kuna plijen je prevaranata koji su u ponedjeljak lažnim predstavljanjem prevarili tri starije osobe u Zagrebu, pa policija ponovno poziva građane, posebno one starije dobi da nepoznate osobe ne puštaju u svoje domove i ne komuniciraju s njima, već o svemu obavijeste policiju.

Prvi slučaj dogodio se oko 10 sati na u Zapoljskoj ulici na Pešćenici, gdje je 89-godišnjak u stan pustio prevarante i predao im više tisuća kuna. Isto je oko 12.30 sati na Trešnjevci učinila i 85-godišnjakinja te također ostala bez više tisuća kuna, kao i 90-godišnjakinja iz Sesveta kojoj je nepoznata ženska osoba, također joj se lažno predstavivši, ukrala nekoliko desetaka tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Pismo VAŽNO UPOZORENJE Nigerijska prijevara: Građani starije životne dobi, pripazite, policija savjetuje što nikako ne smijete učiniti Jakov Kiš - 2 Kad srce reagira brže od mozga Crikveničanka nasjela na priču lažnog časnika i uvalila se u financijske probleme. Stručnjak savjetuje kako se zaštititi

Zagrebačka policija u utorak ponovno upozorava građane da, susretnu li se s nepoznatim osobama koje pokušavaju ući u njihove domove i doći u posjed novca, takve osobe nipošto ne puštaju u domove niti im predaju novac ili druge vrijednosti.

U policiji navode kako se uglavnom radi o prevarantima koji se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, maserke ili policijski službenici, te iskorištavaju nemoć i neznanje starijih osoba.

Najčešće se starijim osobama lažno predstavljaju kao medicinski djelatnici koji nude besplatnu masažu kako bi ušli u stan. No, dok jedna osoba masira žrtvu, druga pretražuje stan i traži novac i nakit iz stana, ili kroz otključana vrata uđe u stan treća osoba koja također krade novac ili nakit.

Do svojih žrtava prevaranti također dolaze lažno se predstavljajući telefonom kao zaposlenici banaka, uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok, te da će doći na njihovu adresu kako bi preuzeli novac, koji će im nakon provjere i vratiti. Ako osoba odbije posjet lažne zaposlenice, prijete zvanjem policije, privođenjem i pretragom stana.

Prevaranti se često predstavljaju i kao policajci koji su pronašli počinitelja nedjela, pa osobama najave da će doći na njihovu adresu po otiske prstiju na novčanicama i nakitu, nakon čega im žrtva lakovjerno preda te stvari.

Lažni djelatnici porezne uprave, pak, prvo telefonom uvjere svoje žrtve da su dobili povrat poreza, koji će im biti isplaćen tek kada uplate određeni iznos, a nakon čega im žrtve prijevare predaju novac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene