Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Živ sam!'

Kubanci pili vlastitu krv i urin dok su tjednima plutali na moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina kubanskih izbjeglica preživjela je pijući vlastitu krv i urin i plutajući tri tjedna na otvorenome moru nakon što se pokvario motor brodića kućne izrade kojim su pokušali pobjeći u SAD, izjavili su preživjeli koji su ovoga tjedna stigli na Floridu.

"Sretan sam, uspio sam, živ sam, ali ne želim da se to ikome dogodi, izjavio je mesar iz Havane Alain Izquierdo, jedan od 15 preživjelih od ukupno 32 putnika.

Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

Šestoro izbjeglica nestalo je nakon što su pokušali doplivati do obale, a 11 ih je umrlo od nedostatka tekućine.

"Tužan sam zbog onih koji nisu uspjeli", rekao je Izquierdo novinarima koji su s njime razgovarali u kući njegova ujaka u Port St Lucie, na istočnoj obali Floride.

Preživjele su spasili meksički ribari 240 kilometara sjeveroistočno od meksičkog poluotoka Yucatan. Izbjeglice su na kratko bili zatvoreni u Meksiku prije nego što su pušteni prošlog mjeseca.

'Spreman sam razgovarati s SAD-om, ali sam i spreman podnijeti još 55 godina blokade'

Njihova sudbina jedna je od najtragičnijih priča kubanskih izbjeglica u nekoliko desetljeća. Neki od njih toliko su traumatizirani da nisu bili u stanju razgovarati o tome.

Sve više Kubanaca nastoji pobjeći s otoka pod komunističkom vlašću, putujući najčešće morem do Središnje Amerike, a zatim kopnom kako bi došli do konačnog cilja, SAD-a.

Američke vlasti prihvaćaju kubanske izbjeglice koje u SAD stignu kopnom, dok one koji dospiju morem vraća kući.

Skupina kojoj je pripadao Izquierdo krenula je s Kube početkom kolovoza, ali je zapala u nevolje oko 60 milja od Kajmanskih otoka kad im se drugog dana putovanja pokvario motor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene