Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuto rješenje o puštanju

Kobak i ostali iz HŽ-a ostaju u istražnom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorin Kobak i čelnici sestrinskog poduzeća AGIT Biserka Robić i Andrija Sarić osumnjičeni za malverzacije u HŽ-u ostaju u jednomjesečnom pritvoru jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo rješenje istražne sutkinje o mogućem puštanju na slobodu uz mogućnost plaćanja jamčevine, doznaje se od suda.

Izvanraspravno vijeće prihvatilo je žalbu USKOK-a na rješenje istražne sutkinje Erne Draženčić koja je osumnjičenicima odredila jednomjesečni istražni zatvor, ali i otvorila mogućnost da Davorin Kobak, Biserka Robić i Andrija Sarić brane sa slobode plate li po pola milijuna kuna jamčevine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za malverzacije u HŽ-u Bivši šef HŽ-a Kobak rekao da se ne osjeća krivim Slika nije dostupna 'Spremili' 3,7 milijuna iz HŽ-a HŽ-ovci na sudu: Ne osjećamo se krivima!

Osim zbog mogućnsoti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, izvanraspravno vijeće je osumnjičenicima istražni zatvor odredilo i zbog opasnosti od bijega.

Osumnjičenici su čitavo vrijeme od uhićenja proveli u istražnom zatvoru jer je rješenje kojem su se mogli braniti sa slobode trebalo postati pravomoćno da bi ga se moglo primjeniti.

Nakon što se USKOK žalio na rješenje istražne sutkinje na Županijskom sudu nisu znali s obzirom na novi Zakon o kaznenom postupku tko je nadležan za rješavanje žalbe pa su je uputili na Vrhovni sud koji je ustvrdio da je za njezino rješenje ipak nadležno izvanraspravno vijeće Žuapnijskog suda.

AGIT godinama plaćala nepostojeće fakture

Troje osumnjičenih uhićeno je 15. srpnja, a nakon što su ispitani u policiji i u USKOK-u protiv njih pokrenuta istraga.Po zakonskim izmjenama koje se primjenjuju od početka srpnja, u antikorupcijskim slučajevima istragu vodi USKOK, a ne istražni sudac koji je zadužen za kontrolu zakonitosti istrage.

Opsežna istragu o pranju novca u HŽ-u pokrenuta je zbog sumnje da je AGIT godinama plaćala nepostojeće fakture čime je država oštećena za gotovo 25 milijuna kuna.

Kobak je nakon smjene u veljači ove godine javno odbacio takve tvrdnje, kao i medijske optužbe da je krađu državnog novca dogovarao s bivšim direktorom Željeznica Srbije, rekavši da su 'medijski napadi' na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s "nekih drugih problema" u HŽ-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene