Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Spojenim posudama' brže uklanjaju vodu

Tragajući za Antonijom pronašli stare ljudske kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijska potraga za Antonijom Bilić završila je u 19 sati. Na terenu ostaju vatrogasne ekipe, pumpe će raditi cijelu noć, kao i sustav 'spojenih posuda', kojima se uklanja voda iz jezera.

Vatrogasci s područja Šibensko-kninske županije od jučer su ispumpavali vodu iz jezera, no razina je pala za samo 20 do 30 centimetara.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Cvijeće i svijeće u Banjskom Polju Traje potraga Majka ubojice malene Danke bez imalo srama pravda sina: Otkrila što je policija uzela iz kuće

Neslužbeno doznajemo da su ronioci prije nekoliko dana u Brljanskom jezeru pronašli ljudske kosti, koje su poslane na analizu. Radi se o dvije bedrene kosti, ključnoj kosti i kralježnici. U posljednjih 20 godina na širem području toka rijeke Krke je nestalo oko 30 osoba te će utvrditi je li riječ možda o ostacima nekoga od njih.

Načelnik policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić demantirao je da su kosti pronađene u Brljanskom jezeru, no ne i da su kosti pronađene na terenu.

Potraga za Antonijom Bilić se nastavlja. Policajci ponovno s psima pretražuju uže područje jezera Brljan, no iako ga pokušavaju ispumpati od jučer od 17 sati, razina vode se, kako doznajemo, spustila samo 20 do 30 centimetara. No, tijekom dana uspješno je cijevima postavljen sustav 'spojenih posuda', tj. cijevima je povezano Brljansko jezero s donjim jezerom te se sada jezera izravno prazne. To je puno učinkovitiji sustav nego ispumpavanje te se očekuje da će do kraja dana voda biti spuštena za 2 metra. Ukoliko se pokaže potrebno, to znači da bi za 3 do 4 dana sva voda mogla biti uklonjena. Pumpe i dalje rade.

Osim toga pretražuje se i područje uz županijsku cestu Kistanje-Medviđa-Obrovac i područje uz cestu Kistanje-Macure-Biovičino Selo-Ervenik-Mokro Polje-Radučić do križanja s cestom Knin -Kistanje. Pretraživan je i Roški slap. U pretrazi sudjeluje više od 125 osoba. Među njima je više od 50 policajaca i više od 60 pripadnika Gorske službe spašavanja te 15 vatrogasaca.

Zapovjednik Javno vatrogasne postrojbe Šibenik Darko Dukić kazao nam je da jezero ispumpava 30 pumpi. Riječ je o velikim strojevima koji teže do 300 kilograma. 'Radi se danonoćno i jedno od jezeraca je već ispražnjeno. Ako bude potrebe dovest ćemo još pumpi iz drugih dijelova Hrvatske, no najveći problem nam predstavljaju strmine zbog kojih je pumpe teško postaviti', kazao je. Kako doznajemo, nasred Brljanskog jezera nalazi se privatni brod na kojeg su postavili nekoliko pumpi koje pumpaju vodu.

Kao i jučer, policija je i danas jako zatvorena za medije i novinarska pitanja te su maksimalno smanjili pritok bilo kakvih informacija vezanih za potragu. Drniški vatrogasci ustupili su opremu i ljude za ispumpavanje vode iz Brljanskog jezera te predviđaju da bi ispumpavanje moglo potrajati do sutra. Vatrogascima nedostaje ljudi i strojeva te će povući snage iz ostalih županija.

Kako je od nestanka Antonije Bilić vodostaj rijeke nekoliko puta padao i povećavao se, prema nekim procjenama ni ispumpavanje vode iz jezera možda neće imati efekta, jer bi se ostaci mogli nalaziti duboko pod muljem.

No, s druge strane, psi su u stanju detektirati ljudske ostatke i u tim uvjetima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene