Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izneseni detalji

Evo kako su dileri nabavljali i preprodavali drogu na hrvatskim ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su izneseni detalji dva kriminalistička istraživanja nabave i preprodaje droge na širem dubrovačkom području.

Kriminalističko istraživanje Gladius III radilo se u suradnji s PNUSKOK-om te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u odnosu na nabavu kokaina, amfetamina i marihuane iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore na područje Republike Hrvatske radi njezine daljnje preprodaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa Ilustracija Kemiijski dodaci Dolaze iz iz podrumskih laboratorija, a mladi završavaju na psihijatriji zbog paranoje i halucinacija: Samo jedan ovakav joint može i ubiti

Nadležnim državnim odvjetništvima u Republici Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je njih 6 uhićeno jučer u Dubrovniku te su uz kaznene prijave predani pritvorskim nadzornicima, za dvoje je raspisana potraga, dok je ostalih dvoje osumnjičenih kazneno prijavljeno redovnim putem. Također u sklopu ove međunarodne akcije uhićeno je i 17 osoba u Bosni i Hercegovini.

Nakon početnih saznanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske o krijumčarenju i preprodaji droga, ostvarena je međunarodna policijska suradnja sa MUP-om Republike Srpske (BiH) te je u prosincu prošle godine, u suradnji s USKOK-om, započelo ovo kriminalističko istraživanje.

Velika akcija u Dubrovniku: Duge cijevi na ulicama 'razbijaju' narko hobotnicu

Dvojica osumnjičenih hrvatskih državljana, inače višestrukih počinitelja kaznenih djela zlouporabe droga i imovinskog kriminaliteta, se sumnjiče da su organizirali zločinačko udruženje sa dvije muške osobe, jednom iz Crne Gore i jednom iz Bosne i Hercegovine, radi nabave većih količina kokaina i amfetamina, te njihove daljnje preprodaje na području Dubrovnika.

Za prenošenje droge u Republiku Hrvatsku angažirali su jednog od osumnjičenika dok su sami organizatori i još troje osumnjičenih, tu drogu dalje preprodavali krajnjim kupcima na području Dubrovnika.

Osnovano se sumnja da su od veljače do sredine svibnja ove godine u najmanje 22 puta prodali kokain krajnjim kupcima. Od jednog od organizatora još su dvije muške osobe kupovale manje količine kokaina koju su dalje preprodavali zbog čega su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Dvojica organizatora zločinačkog udruženja, 42-godišnjak i 46-godišnjak, kazneno su prijavljeni Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog počinjenih kaznenih djela „Zločinačko udruženje“ i „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, dok su ostalih četvero osumnjičenih pripadnika zločinačkog udruženja, u dobi od 36 do 43 godine, također kazneno prijavljeni USKOK-u zbog kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

Osim navedenih, u sklopu ovog kriminalističkog istraživanja, još dva hrvatska državljanina se sumnjiče za nabavu većih količina marihuane iz Bosne i Hercegovine radi njene dalje preprodaje na širem dubrovačkom području. Tako je osumnjičeni 38-godišnjak 17. veljače za prijenos droge angažirao 27-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine koji je istog dana preko graničnog prijelaza Gornji Brgat, pokušao u Republiku Hrvatsku prokrijumčariti 2050 grama marihuane kada je uhićen te se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Dubrovniku. Uhićeni su jučer i uz kaznenu prijavu dovedeni u nadležno državno odvjetništvo u Dubrovniku.

Pretraga stanova, kuća, vozila, plovila

Osim spomenutog međunarodnog, dovršeno je i kriminalističko istraživanje nad još četiri hrvatska državljanina u dobi od 18 do 26 godina, koji se sumnjiče da su tijekom siječnja ove godine nabavljali i preprodavali veće količine marihuane i amfetamina kupcima sa područja Dubrovnika. Jedan od osumnjičenih, 18-godišnjak uhićen je jučer, 21. svibnja, na području Dubrovnika te je uz kaznenu prijavu doveden pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok su ostala trojica osumnjičenika kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Obavljen je i veći broj pretraga stanova, kuća, vozila, plovila i dr., pri čemu je pronađeno više od 800 grama marihuane, dvije digitalne vage, punila za povećanje mase droge, više mobitela i SIM kartica raznih mobilnih operatera te novac za koji se sumnja da potječe od preprodaje droge.

Na konferenciji su govorili načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović, tužitelj Tužiteljstva BiH Oleg Čavka, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović i voditelj Odjela kriminaliteta droga ove PU Hrvoje Neusidl. Posebno je istaknuta vrlo dobra suradnja policija susjednih zemalja, PNUSKOK-a i USKOK-a u borbi protiv međunarodnog kriminaliteta droga.

Načelnik Radibratović uvodno je istaknuo kako ova Policijska uprava borbu protiv zlouporabe droga provodi na tri razine i to uličnim redukcijama, zapljenama većih količina droga na graničnim prijelazima i razbijanjem lokalnih i međunarodnih organizacija koje se bave krijumčarenjem i preprodajom droga.

O detaljima akcija govorili su voditelj Neusidl i tužitelj Čavka, dok je voditelj Rastović pohvalio rezultate koje ova Policijska uprava ostvaruje na poslovima kriminaliteta droga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene