Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izlazak na slobodu

Hrvatska još nije obaviještena o puštanju Tute, možda bude izručen BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku još nije stigla nikakva obavijest o prijevremenom puštanju na slobodu osuđenog ratnog zločinca Mladena Naletilića Tute. S obzirom da za njim u Hrvatskoj nema raspisane tjeralice, moguće je da će ga Italija protjerati u BiH.

Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova nisu obaviješteni kada bi Mladen Naletilić Tuta trebao izaći iz talijanskog zatvora gdje je odslužio dvije trećine od 20 godina zatvora koliko mu je Haški sud dosudio zbog ratnog zločina nad Bošnjacima s područja Jablanice i Mostara.

Nikakve informacije o njegovu puštanju iz zatvora nemaju ni hrvatski odvjetnici koji su ga zastupali pred Haškim sudom, ali ni zagrebački Županijski sud gdje se protiv Naletilića vodi postupak zbog otmice Roberta Nosića u policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također osuđen zbog ratnog zločina, a kaznu služi u Zenici.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

>> Tuta izlazi iz rimskog zatvora, uskoro se vraća u Hrvatsku!

Na zagrebačkom je sudu potvrđeno tek da protiv Naletilića zbog tog suđenja nije raspisana tjeralica zbog koje bi morao biti predan hrvatskom pravosuđu. Stoga je otvorena i mogućnost da ga, umjesto u Hrvatsku, Talijani vrate u Bosnu i Hercegovinu, gdje je živio do 1997. godine, kada je na hrvatskoj granici uhićen upravo zbog zločina nad Nosićem i Brekalom.

Kako bi ga se nakon izlaska iz talijanskog zatvora moglo pozvati na suđenje predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, koji od 2010. vodi Naletilićev slučaj, od Ministarstva pravosuđa zatražio je podatak gdje će i kada biti transferiran. Iz sudskih je podataka poznato da je kao Naletilićeva zagrebačka adresa ranije bio naveden otmjeni hotel Esplanade.

U Ministarstvu pravosuđa se doznaje da o Naletilićevu puštanju i transferiranju treba izvijestiti Haški sud, a prema dosadašnjoj praksi odluke o prijevremenom puštanju na slobodu Tribunal je objavljivao tek nakon što su u potpunosti provedene. No, bilo kakva obavijest o Naletiliću hrvatskim će institucijama biti dostavljena diplomatskim putem što podrazumijeva sporiju dostavu.

Talijanska agencija ANSA u nedjelju je izvijestila da će Naletilić iz rimskog zatvora gdje služi kaznu "idućih dana" biti prebačen u Hrvatsku te da će iz Italije biti "protjeran nakon potrebne potvrde naloga". Istu je proceduru prošao i Naletilićev suosuđenik Vinko Martinović Štela, kojega je nakon dvije trećine haške kazne odslužene u Italiji također čekalo i suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Iako živi u susjednoj BiH, Martinović je pušten iz hrvatskog pritvora, a na ročišta dolazi iz Mostara.

Naletilić, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene