Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog 'nebrige države'

Hedlu i sebi je smrću prijetio Krunoslav Fehir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački policajac koji je prijetio novinaru Dragi Hedlu je Krunoslav Fehir, krunski svjedok u postupku protiv Branimira Glavaša, potvrdio je Fehirov branitelj Anto Nobilo, tvrdeći da je njegov branjenik to učinio u teškom psihičkom stanju kako bi ukazao na nebrigu države prema njemu kao krunskom svjedoka.

'Riječ je o tragičnom i krivom potezu očajnika koji nije želio ničim ugroziti novinara Hedla, već ukazati na teško stanje u kojem se nalazi otkad je prije četiri godine pristao biti prvi krunski svjedok u Hrvatskoj, u postupku protiv Glavaša u slučaju 'garaža'", rekao je Nobilo koji se jučer, nakon godinu i pol, susreo sa svojim branjenikom Fehirom u policiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fehir iza zatvorenih vrata nastavio svjedočiti u slučaju 'Garaža' Slika nije dostupna Fehirovo svjedočenje bilo zatvoreno za javnost

'Fehir smatra da je izigran od države koja mu nije pomogla u rješavanju trajnog smještaja i pronalaženja adekvatnog posla u policiji, niti mu je pružena psihološka pomoć, iako je stalno izvrgnut šikaniranju od kolega koje ga zbog svjedočenja protiv Glavaša smatraju nacionalnim izdajnikom', kazao je Nobilo.

>> Zbog Glavaša prijetnje i novinaru Dragi Hedlu 

Po njegovim riječima, Fehir je beskućnik kojeg policija već četiri godine svakih nekoliko mjeseci seli i ne dozvoljava mu povratak u Osijek jer mu tamo ne može jamčiti sigurnost.

Nobilo tvrdi da je Fehir u proteklom razdoblju, iako po zvanju viši policajaca, uglavnom radio na 'nižim' policijskim poslovima, pa je tako primjerice čuvao ugostiteljske objekte u sustavu policije.

Tvrdi i da je u Fehirovo ime u nekoliko navrata bezuspješno tražio pomoć Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i MUP-a, koji su, tvrdi, stalno 'prebacivali lopticu jedni na druge'. Pritom je predočio dopis iz kolovoza prošle godine u kojemu ga Državno odvjetništvo obavještava da za Fehira nisu ispunjeni uvjeti za uključivanje u program zaštite svjedoka jer, prema izvješću Ravnateljstva policije, nije utvrđeno da mu itko prijeti.

Iz Fehirovog slučaja Nobilo zaključuje da država ili nema mehanizama ili ne želi pomoći prvom krunskom svjedoku u Hrvatskoj što je po njemu izrazito loša poruka svakome tko je spreman u budućnosti preuzeti tu tešku ulogu.

'Jednostavno ovo je dokaz da sustav ne funkcionira', zaključio je Nobilo, dodavši da se Fehir već pokajao zbog prijeteće poruke Hedlu s kojim je, kaže, u dobrim odnosima.

Policija je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila da je Hedlu prijetio zagrebački policajac, no nije željela otkriti njegov identitet.

Utvrđeno je da policajcu motiv nije bio ugroziti sigurnost novinara, već skrenuti na sebe pozornost zbog nezadovoljstva svojim statusnim pitanjem.

Novinar Hedl prijavio je kazneno djelo prijetnje 27. studenog u Osječko-baranjskoj policiji navodeći da je dobio SMS poruku sadržaja: 'Opet ti sa svojim tekstovima, čuvaj se ti i onaj Fehir, neće da to da završi tek tako, imamo da vas masakriramo, će da oboje letite u zrak'.

Osumnjičeni Fehir kazneno je prijavljen zbog prijetnje, udaljen je s dužnosti i protiv njega je pokrenut stegovni postupak.

Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec je rekao da je osumnjičeni bio aktivan policijski službenik i da njegova zdravstvena sposobnost nije bila upitna. No, nije želio prejudicirati hoće li njegov branitelj zatražiti vještačenje.

O tome hoće li sada biti ukinuta policijska zaštita Hedlu, Borovec nije želio govoriti, rekavši da je to policijska tajna.


Hedl i HND zadovoljni rješavanjem slučaja prijetnje SMS-om

Novinar Dragutin Hedl i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka pozdravili su danas policijsku akciju kojom je otkriveno da je prijeteću SMS poruku Hedlu uputio Krunoslav Fehir, policajac i krunski svjedok na suđenju Branimiru Glavašu u slučaju 'garaža'.

'Iznenađen sam informacijom da je prijetnju uputio Fehir i teško mi je u to povjerovati jer ne vidim niti jedan motiv zbog čega bi on to učinio, no ako je to istina za takav njegov potez nema opravdanja', kazao je Hedl Hini.

Potvrdivši da iza prijetnje stoji Fehir, njegov branitelj Anto Nobilo izjavio je da je on to učinio u teškom psihičkom stanju te da nije želio ugroziti novinara 'Jutarnjeg lista', već ukazati na nebrigu države prema njemu.

'Neprihvatljiv je bilo kakav motiv i nema opravdanja prijetnji zbog koje je bio otežan moj novinarski rad te osobni i obiteljski život', ustvrdio je Hedl koji je zbog prošlotjedne prijeteće poruke dobio policijsku zaštitu.

No, Hedl je ocijenio dobrodošlom najavljenu ispriku Fehira koji se, po tvrdnjama njegovog branitelja, već pokajao zbog prijeteće poruke.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka izrazio je zadovoljstvo što je policija u tjedan dana riješila slučaj prijetnje kolegi Hedlu.

'Pozdravljamo uspjeh policije, no podsjećamo da je preostalo riješiti i slučajeve ubojstva Ive Pukanića, njegovog suradnika Nike Franjića, brutalnog napada na Dušana Miljuša te prijetnje Hrvoju Appeltu', kazao je Duka, ustvrdivši kako je Fehir odabrao 'čudan način ukazivanja na svoj težak položaj'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene