Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

Golemoviću i još trojici mjesec dana pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Rijeci danas je pokrenuta istraga protiv poduzetnika Dražena Golemovića (1971.) i još osmero osoba zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te primanja i davanja mita, doznaje se sa suda.

Istraga je pokrenuta na temelju USKOK-ova istražnog zahtjeva protiv Golemovića, policijskih službenika Nedjeljka Mijošeka (1968.) iz Poreča, Sonje Štević-Mijošek (1970.) iz Poreča, Željka Mullera, (1977.) iz Poreča , Ante Bralića (1978.) iz Zagreba i Ivice Šoštarića (1980.) iz Križevaca, carinskog službenika Silvana Legovića (1980.) iz Kaštelira, općinske državne odvjetnice u Pazinu Davorke Smoković (1959.) iz Pićna i pročelnika Porezne uprave u Pazinu Elvisa Drandića (1974.) iz Vodnjana. Istražni sudac odredio je provođenje istrage protiv svih osumnjičenika, a za Golemovića, Mijošeka, Mullera i Legovića, produljio je pritvor na mjesec dana, zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke. Njih je sudac danas ponovno ispitao, a svi su se branili šutnjom

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Drandić i Smoković brane se sa slobode

U operativnoj akciji Ipsilon prije dva dana uhićeno je 6 osoba - Golemović, Mijošek, Muller, Legović, Smoković i Drandić. Golemoviću, Mijošeku, Mulleru i Legoviću bio je određen je 48-satni pritvor, a Smoković i Drandić pušteni su da se brane sa slobode. U današnjem USKOK-ovu priopćenju navodi se da se osnovano sumnja da je Golemović od ožujka 2008. do travnja 2009. na području istarske i zagrebačke županije više puta zatražio od Mijošeka, a on potom i od ostalih osumnjičenika, da mu, koristeći svoje službene položaje, pribave neimovinsku korist. Petero policijskih službenika pribavljalo je i davalo Golemoviću različite službene podatke do kojih on nije mogao legalno doći.

Golemović uz posredovanja dobivao službene podatke

Golemović je, uz posredovanje Mijošeka, od Legovića dobivao službene podatke do kojih nije mogao doći na zakonit način. Osim toga, Legović je u više navrata, opet uz posredovanje Mijošeka, omogućio jednoj osobi da se okoristi uvozom većih količina robe bez carinskog nadzora i bez plaćanja poreznih i carinskih davanja. Općinska državna odvjetnica Smoković sumnjiči se da je Golemoviću dogovorila sastanak s policijskim službenikom, koji je bio zadužen za rad na predmetu u vezi s poslovanjem njegove tvrtke te da je za tu uslugu od Golemovića primila ogrlicu od bijelog zlata.

Razriješena općinska državna odvjetnica Davorka Smoković

Drandić se sumnjiči da je kao pročelnik Područnog ureda Porezne uprave u Pazinu od rujna 2007. do travnja 2009. davao Golemoviću korisne informacije o pripremi i tijeku poreznog nadzora te o tijeku provođenja policijskih izvida nad njim i njegovim tvrtkama. Osim toga, sumnja se da je sprječavao daljne porezne kontrole te da mu je Golemović za te usluge u lipnju 2008. poklonio skupocjeni televizor i glazbenu liniju. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokrenuo je prije dva dana postupak za razrješenje Davorke Smoković s dužnosti općinske državne odvjetnice u Pazinu te ju je, nakon mišljenja Kolegija Državnog odvjetništva, jučer razriješio te dužnosti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene