Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u 'slučaju Ipsilon'

Golemović osuđen na 22 mjeseci zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsku sud u Rijeci nepravomoćno je osudio Dražena Golemovića na godinu i 10 mjeseci zatvora. 'Kajem se, nema sveca bez prošlosti ni grešnika bez budućnosti', kazao je Golemović nakon izricanja presude.

Na Županijskom sudu u Rijeci objavljena je presuda Draženu Golemoviću i još osam osoba koje USKOK u tzv. 'slučaju Ipsilon' tereti za više kaznenih djela gospodarskog kriminala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gospodarske malverzacije Ispostavljali lažne račune: Dvojac iz Vinkovaca oštetio državu za gotovo 17 milijuna kuna Slika nije dostupna Utaja poreza Direktor tvrtke kod Siska malverzacijama s porezom priskrbio si više od 1,7 milijuna kuna

Policijski službenik Nedjeljko Mijošek osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od godine i tri mjeseca, a njegova supruga Sonja Štević-Mijošek na pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. Policajac Željko Muller osuđen je na šest mjeseci, carinik Silvano Legović na sedam, a policajci Ante Bralić i Ivica Šoštarić svaki na pet mjeseci zatvora. Bivša pazinska državna odvjetnica Davorka Smoković osuđena je na devet, a poreznik Elvis Drandić na šest mjeseci zatvora. Njih devetero osuđeno je za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te primanje i davanje mita.

Sudac Saša Cvijetić naveo je u obrazloženju presude da su osuđenici sudjelovali u nezakonitim radnjama pribavljanja podataka koji se ne mogu legalno pribaviti.

Nakon što mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od godinu i 10 mjeseci zatvora Golemović je kazao kako smatra da je suđenje bilo pravedno i da se neće žaliti te dodao: 'Kajem se, nema sveca bez prošlosti ni grešnika bez budućnosti'.

Golemoviću je danas ukinut pritvor, s obrazloženjem da je došao na suđenje i da nije osuđivan pa će vrijeme do izdržavanja kazne provesti na slobodi. Određena mu je obveza da se javlja policiji u Poreču svakih 14 dana, a u zatvorsku kaznu bit će mu uračunano vrijeme u pritvoru - od svibnja do listopada 2009. te od početka svibnja ove godine do danas.

Policijskim i carinskim službenicima određena je sigurnosna mjera zabrane jednogodišnjeg obavljanja službene dužnosti, a bivšoj državnoj odvjetnici zabranjeno je obavljanje službene dužnosti pet godina.

Nakon suđenja zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina novinarima je najavila žalbu na presudu.

Optužnica u 'slučaju Ipsilon' podignuta je u listopadu 2009., glavna rasprava počela je 9. svibnja ove godine, kad se odbjegli Golemović predao hrvatskim vlastima, a završila 16. lipnja. Golemović i još petero u početku suđenja priznali su krivnju, a troje - Silvano Legović, Željko Muller i Davorka Smoković - izjasnili su se da se ne osjećaju krivima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene