Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eksploziju silosa uzrokovalo zavarivanje na kupoli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksploziju silosa poduzeća "Agroprerada" u Ivanić Gradu uzrokovalo je elektrolučno zavarivanje na kupoli vrha silosa kojim je zapaljena smjesa plina žitarica, no kako je došlo do spoja iskre i smjese, te moguće propuste u zaštiti na radu tek treba utvrditi, izvijestila je danas zagrebačka policija.

"To nije kraj priče jer će inspektori zaštite na radu trebati utvrditi što se dogodilo i je li bilo propusta", rekao je na konferenciji za novinare analitičar zagrebačke policije Davor Tor. Dodao je da se ne radi o namjerno izazvanom kaznenom djelu.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju

U nesvakidašnjoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 8,30 sati poginuo je jedan radnik, dvojica koji su radili na zavarivanju teško su ozlijeđena a tri radnika zadobila su lakše ozljede.

Radnik (63), koji je od teških ozljeda zadobivenih u eksploziji oko 10 sati preminuo u zagrebačkoj Traumatološkoj bolnici, nalazio se na sedmom podestu 42 metra viskog silosa u trenutku eksplozije koja ga je odbacila na tlo.

Dvojica teško ozlijeđenih radnika zadobili su opekline 2. i 3. stupnja po glavi, leđima, grudnom košu, rukama i nogama.

Očevidom je trenutno utvrđeno da su dva zaposlenika poduzeća u kupoli na vrhu silosa vršili elektrolučno zavarivanje, uslijed čega je došlo do zapaljenja smjese plinova žitarica i eksplozije.

U eksploziji su oštećene stijenka silosne jedinice, gornja armiranobetonska deka, kupola iznad središnjeg dijela silosa, elementi metalne konstrukcije, a napuknut je gotovo cijeli zid jednog krila silosa.

Također, izbijene su sve ostakljene stijenke silosa, a oštećen je i objekt uz silos u kojem se nalaze razvodni ormari i pultovi. Materijalna šteta se cijeni većom.

Na zagrebačkom području u ovoj je godini zabilježeno 28 nesreća na radu, u kojima su četri osobe poginule, a 19 teško i 5 lakše ozlijeđeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene