Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zrakoplovna nesreća

Poginulo dvoje ljudi: Zašto je avion pao znat će se tek za pet mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došlo je do eksplozije i zrakoplov se zapalio, a putnici su smrtno stradali.

Agencija za civilno zrakoplovstvo (ACZ) izvijestila je danas kako mikrolaka letjelica tipa Rans-S-6S Coyote, koja je sinoć pala na sportskom aerodromu Zvekovac u Dubravi Vrbovečkoj nije bila registrirana u Hrvatskom registru civilnih zrakoplova te da nije imala Svjedodžbu o plovidbenosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boise u Idahu Tragedija u zračnoj luci: Urušio se hangar, ljudi ostali zarobljeni ispod krova, troje mrtvih Ilustracija u sjeverozapadnoj Kanadi Srušio se mali putnički avion koji je prevozio radnike: Samo jedna osoba preživjela

'Sve dok nema svjedodžbe o plovidbenosti, dakle on ne može, bez dozvole same agencije takvo nešto raditi', rekao je Eduard Šoštarić iz Agencije za civilo zrakoplovstvo.

Provjerom podataka u službenim evidencijama Agencije za civilno zrakoplovstvo, utvrđeno je kako je Vladimir Bodiš imao važeću dozvolu komercijalnog pilota zrakoplova CPL (A) koja istječe 29. ožujka 2012. kao i dozvolu za upravljanje jednomotornim zrakoplovom SEP (A) s istjekom njezina važenja 28. srpnja 2012.

Drugi sudionik nesreće Marijan Lovrić, kako ističe Agencija, nije zaveden u evidencijama pilotskih dozvola Agencije za civilno zrakoplovstvo, odnosno nije posjedovao važeću pilotsku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj.

Prvi dio očevida gotov

Prvi dio očevida na mjestu nesreće je završio, a olupina zrakoplova se prevozi u hangar u Zagreb, gdje će se obaviti drugi dio očevida i detaljno pregledati sami ostaci. Očevidac, koji je priskočio u pomoć, ali je bio odbačen u eksploziji, izašao je iz bolnice i dao izjavu policiji. Za medije nije bio raspoložen.

Istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović, međutim, pokušao je rekonstruirati što se dogodilo. Rekao je da se zrakoplov srušio tijekom prvog preleta na nekih 30 metara os same piste i dodao kako se rezultati istrage mogu očekivati tek kroz idućih pet mjeseci.

Posebno je naglasio da se treba provjeriti motor zrakoplova i istaknuo kako ne vjeruje da se zrakoplov zapalio u zraku. 'Mi očekujemo dosta brzi rezultat, jer imamo i neke izjave, a radit ćemo i tehnički nalaz samog motora, najvažnije motora u ovom trenutku, i dijelove trupa', rekao je Vodanović.

U Dubravi Vrbovečkoj, podsjetimo, sinoć se srušio mali sportski zrakoplov sa dva putnika.  'Dojava je zaprimljena u 20:21 sat u Županijski centar 112 Zagreb. Nesreća se dogodila na sportskom aerodromu Zvekovac, došlo je do eksplozije i zapaljenja, a oba putnika su smrtno stradala', potvrđeno je za Dnevnik.hr iz DUZS-a.

Prvi su na mjesto događaja stigli Hitna i vatrogasci, a nakon njih i policija i inspektor za zarkoplovne nesreće. PU zagrebačka je izvijestila kako se radilo o probnom letu ultra lake letjelice koja je iz još neutvrđenih razloga pala i eksplodirala.

'Prema pričanju svjedoka kojeg su prebacili u bolnicu, on je neposredno prije mraka pikiranje aviona prama ovom području. Priskočio je da pomogne i prema kazivanju prisutnih, jedan od putnika bio je u cijelosti neozlijeđen, možda sa slomljenom nogom, no međutim bili su vezani. Kad je svjedok priskočio da nešto učini došlo je do eksplozije, najvjerojatnije na rezervoaru aviona. Tada je on odbačen i od tada više ne zna ništa', rekao nam je Mirko Klinžić, istražni sudac na mjestu događaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene