Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i državljanstvo BiH?

Neuropsihijatrica: Paravinja je egocentrična i asocijativna osoba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ocijenila je da je Paravinja egocentična i asocijativna osoba koja ignorira posljedice svog ponašanja i da ima potrebu maksimalno iskoristiti trenutnu situaciju.

Nešto prije 13 sati Dragan Paravinja doveden je u sud u Sokolcu. Malo poslije 13 svjedočiti je počela Paravinjina žrtva, a javnost je isključena iz tog dijela rasprave.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce

U svojoj završnoj riječi Paravinja se ispričao žrtvi, rekao je da nije imao namjeru povrijediti je na bilo koji način te dodao kako se ne osjeća krivim.  Oštećena je pak, pišu Nezavisne novine, Paravinju prepoznala i iako je doživjela traumu, prisjetila se mnogih detalja.

'Sudac Vrhovnog suda koji je potvrdio moju kaznu osuđen je na osam godina zatvora. U zatvoru je i inspektor koji je vodio sve slučajeve protiv mene, u zatvoru je i kći navodne žrtve' nabrajao je Paravinja, nudeći dokumentaciju koja valjda treba potkrijepiti njegove tvrdnje.

Iz dokumentacije koja je iz Srbije dostavljena sudu proizlazi da je sve svoje žrtve Paravinja pokušao zadaviti. Na putu prema Staroj Pazovi pokušao je silovati i zadaviti maloljetnicu, negdje oko Inđije silovao je djevojku koju je prethodno onesvijestio stegnuvši joj šal oko vrata. I za Antoniju Bilić je kazao da ju je zadavio. Ruke oko vrata stegnuo je i S.G. Kada ju je pokušao silovati, zbog čega mu se i sudi u Sokocu.

'To su te oči. I lice koje ću pamtiti cijeli život', svjedočila je ona jučer u istoj sudnici gdje je s njom bio i Paravinja.

Je li bio uračunljiv kada je u ljeto 2002. godine pokušao silovati S.G. u mjestu Dvorišta, skrenuvši s ceste prema Jahorini kamo je trebao odvesti stopisticu, danas je na sudu u Sokolcu pokušao odgovoriti i neuropsihijatar. Sudski vještak i neuropsihijatar Zorica Lazarević izvršila je uvid u zdravstveni karton Paravinje te obavila neurološki pregled. Tvrdi da mu konstatirano asocijativno ponašanje bez patoloških sadržaja. Ocijenila je da je Paravinja egocentična i asocijativna osoba koja ignorira posljedice svog ponašanja i da ima potrebu maksimalno iskoristiti trenutnu situaciju, kazala je na sudu.

Da se vještači njegovo duševno zdravlje i stupanj uračunljivosti u vrijeme događaja te u vrijeme suđenja, zatražila je na prošlotjednom ročištu Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Milana Borovčanin Bulić.

Ona trenutačno prikuplja i podatke ima li Paravinja uistinu državljanstvo BIH, kako je rekao jučer prilikom izjašnjavanja o izručenju Hrvatskoj i Srbiji.

'Provjerila sam u općini Istočno Sarajevo i tamo nije evidentiran. No provjeravam dalje. Dokaže li se da ima državljanstvo BiH, tražit ću da se poštuje zakon', kazala nam je odvjetnica koju je jučer također zatekla Paravinjina tvrdnja da uz hrvatsko i srbijansko državljanstvo ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Pokaže li se to točnim, BiH ga neće izručiti.

Sutkinja Branka Malović odobrila je suočavanje Paravinje i njegove žrtve, no s tog dijela rasprave javnost će najvjerojatnije biti isključena.  Pokaže li se da Paravinja nema državljanstvo BiH, do izručenja će trebati pričekati njezinu pravomoćnost što se, kažu pravnici u BiH, ne može dogoditi prije jeseni, osim u slučaju da se Paravinja odrekne prava žalbe. Za pokušaj silovanja može biti osuđen na kaznu od jedne do deset godina zatvora.(Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene