Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ako stanem - padnem'

Kutle je sam govorio: 'Ako stanem, padnem!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je počelo kada je 1994. protiv nedodirljivog Kutle prijavu podignuo Karamarko.

Kutli je kazna s tri godine smanjena na dvije i osam mjeseci. Prva je to osuđujuća presuda u Hrvatskoj zbog nezakonite pretvorbe. I dok se Globus grupi oduzima više od milijun kuna, tužiteljstvo traži da se ostali postupci protiv Kutle istraže gdje su zapeli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nadležan Županijski sud u Sarajevu Zahtjev za izvršenje kazne Miroslavu Kutli stigao u BiH Slika nije dostupna Uhićenje odmah Kutle završio na 'crvenoj tjeralici' Interpola

U lipnju prošle godine Kutle je osuđen na tri godine zatvora. 15 godina nakon skandala oko privatizacije, presuda je postala pravomoćna. Kutle sada čeka zatvor, a njegov odvjetnik Milan Radaković sprema prigovore. Suđenje je, kaže, bilo puno proceduralnih pogrešaka. ‘Na temelju svih tih grešaka uložena je žalba koja je to opširno elaborirala i obrazložila. Ali presuda drugog stupnja koja je sada donesena nije to uzela u obzir. Pa čak nije niti dala odgovor na većinu žalbenih navoda’, rekao je Radaković.

Zatvor ne može izbjeći

Županijski sud očito ništa nije uvažio. Kaznu mu je ublažio tek za četiri mjeseca.  Iako ima još pravo žalbe Vrhovnom sudu, Kutle zatvor ne može izbjeći, već samo prolongirati. A gdje će služiti kaznu odlučit će zagrebački Županijski sud.

Sve je počelo 1994., kada je u jeku rata i privatizacijske pljačke protiv tada nedodirljivog Kutlea kaznenu prijavu podignuo Tomislav Karamarko, tada šef zagrebačke policije, danas ministar. Slučaj se otezao godinama, čak toliko da je prije Gradski podrum otišao u stečaj. Da jedan slučaj traje 15 godina ne smatra normalnim ni odvjetnik Nenad Škare, ali kaže to su ekstremi. ‘Te opaske koje dobivamo iz inozemstva od raznih emisara, koji nam daju savjete o stanju u hrvatskom pravosuđu, često nisu tako istinite. Stanje u hrvatskom pravosuđe nije tako loše kako se nastoji prikazati’, uvjeren je odvjetnik Škare.

Ipak, uz Gradski podrum, od sjevera do juga, po cijeloj Hrvatskoj protiv najpoznatijeg junaka privatizacije, kako su ga mnogi prozvali, vodi se još devet postupaka. Sumnjiče ga za zloupotrebu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju. Šteta se procjenjuje na stotine milijuna kuna. Kutle svaki put medije izbjegava. Prilika za snimanje dolasci su na sud i uhićenja.

>> Ide u zatvor: Kutli pravomoćno 2 godine i 8 mjeseci zatvora

‘Sramota, manipuliranje. Uhitili su me da me eliminiraju iz društvenog i javnog života’, rekao je Kutle u lipnju 2009.
I dok iz HDZ-a na prvu pravomoćnu presudu za slučaj privatizacije star 15 godina nema komentara, iz SDP-a stiže odgovor. ‘Mi smo jasno i glasno rekli da je to sporo, ne samo pitanje ove presude, već sve presude i procesuiranje kriminala u privatizaciji’, rekao je SDP-ovac Igor Dragovan. Kutlu sada čeka zatvor. Sam je govorio 90.-ih, ako stanem, padnem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene