Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta 100.000 kn

HDZ-ova načelnica mužu sređivala fiktivne poslove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnica je, po Uskokovim tvrdnjama, nevjenčanog supruga ovlastila i da pregovara s vlasnicima nekretnina o njihovoj kupnji za potrebe općine, a nakon sklapanja kupoprodajnih ugovora mu je nezakonito isplatila 70 tisuća kuna nagrade.

Bivšoj HDZ-ovoj načelnici općine Bilje Ružici Bilkić i njezinom nevjenčanom suprugu Tihomiru Cvijanoviću sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog Uskokovih sumnji da su nizom koruptivnih nedjela oštetili tu baranjsku općinu kojoj je Bilkić bila na čelu do svibnju 2013.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

Nakon ročišta na kojem im je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke glasnogovornik suda Miroslav Rožac potvrdio je da ih Uskok sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te poticanje na te nezakonitosti, ali i za nesavjesno gospodarsko poslovanje.

Uskok bivšu načelnicu sumnjiči da je od veljače do studenog 2010. s nevjenčanim suprugom dogovorila da će njegova tvrtka općini ispostaviti fiktivne fakture za izradu raznih elaborata i projekata u ukupnom iznosu od preko 98 tisuća kuna. Cvijanović je potom općini ispostavio osam fiktivnih faktura i osam ugovora o cesiji na kojima je, prema tvrdnjama Uskoka, potpisao drugog direktora društva.

Pokrenuta istraga protiv četvorice Osječana, trojici određen pritvor

U ugovorima o cesiji je na temelju nepostojećeg ugovora o pozajmici vlastitom društvu naveo da se potraživanja od 98.400 kuna prema općini ustupaju njemu. Iako je znala da se radi o neistinitim fakturama i podacima u ugovorima načelnica je dala nalog da se na privatni račun njenog nevjenčanog supruga uplati traženi iznos, čime je općinu oštetila za 98.400 kuna, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici ne navodećimena osumnjičenih.

Načelnica je, po Uskokovim tvrdnjama, nevjenčanog supruga ovlastila i da pregovara s vlasnicima nekretnina o njihovoj kupnji za potrebe općine, a nakon sklapanja kupoprodajnih ugovora mu je nezakonito isplatila 70 tisuća kuna nagrade.

Uskok sumnja i da je Ružica Bilkić s direktorom još jedne tvrtke, protiv kojega je također pokrenuta istraga, bez odluke Općinskog vijeća i suprotno Zakonu o javnoj nabavi dogovorila radove vrijedne više od 190 tisuća kuna.

Početkom ožujka Bilkić je nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od pet mjeseci zatvora zbog zlostavljanja 39-godišnje zaposlenice općine koja se zbog mobinga navodno razboljela, a u svibnju je podnijela ostavku na mjesto predsjednice HDZ-ovog općinskog odbora Bilje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene