Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svjedok tvrdi da je uzeo kuvertu

Turudić Sanadera opomenuo zbog smijuljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U današnjem nastavku suđenja Ivi Sanaderu svjedočio je Drago Vidaković.

Vidaković, koji je bio dugogodišnji direktor tvrtke Hypo Leasing Kroatien, u svom je svjedočenju rekao da je vidio kako Ivo Sanader na parkiralištu ispred banke Hypo Leasing u Klagenfurtu prima žutu kuvertiu A5 formata od Wolfganga Kukterera i kako s tom kuvertom odlazi u svoj crni džip u kojem ga je čekala žena crne kose i korpulentne građe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKLJUČITE SE S KOMENTARIMA Kako komentirate presudu Sanaderu? Slika nije dostupna Suđenje Ina-MOL 'Sanader i ja smo se kao kazališni ljudi intenzivno družili oko godinu i pol'

Vidaković je, govoreći o proviziji, rekao da se govorilo da će se provizija od kredita isplatiti Sanaderu.

Tijek današnjeg ročišta:

10:48 - Svjedočenje Drage Vidakovića je završilo, iduće ročište je sutra u 9:30 sati.

10:38 - Sanader postvalja pitanja Vidakoviću, pitao ga je kako to da je se s tolikim zakašnjenjem  javi USKOK-u i kako to da je kao vozač znao poslovne tajne. Sanader mu je ukazao da je njegova građanska dužnost bila odmah to prijaviti nakon čega ga je sudac Turudić opomenuo da njegova pitanja postaju komentar.

Turudić je opomenuo Sanadera i jer mu je upadao u riječ te da je ometao svjedoka u davanju iskaza.

Prodanović je uložio primjedbu na istinitost Vidakovićeva iskaza jer se dobro sjeća samo dijelova koji idu na ruku terećenju Sanadera.

10:23  - Vidaković se ne može sjetiti tko mu je rekao da je Sanader dobio proviziju, ali je rekao da je odjel bio mali i da se pričalo da će je dobiti.

10:17 - Na upit odvjetnika Čede Prodanovića kako to da se sada javio Vidaković je rekao da je želio pomoći USKOK-u, da je u novinama pročitao optužnicu i da se prisjetio svega i poslao dopis na Tamaru Laptoš koja ga je nakon toga nazvala.

Ispričao je da ga je USKOK ispitao u 11. mjesecu i da ga je u to vrijeme nazvao njegov odvjetnik koji mu je rekao da se protiv njega nešto pokreće. Dodao je da se ne može sjetiti je li mu tada bila blokirana imovina.

Rekao je da je u USKOK-u bio dva puta od kada se vratio iz Amerike. Priznao je da se protiv njega na Županijskom sudu vodi istražni postupak zbog povećanih troškova za opremanje poslovnice Hypo leasinga i da nije postigao sudsku nagodbu.

10:00 - Vidaković je rekao da mu je poznato da je bilo susreta Sanadera i Kulterera u Austriji i da je jedan od njih bio nedaleko od ulaza u banku Hypo leasing u Klagenfurtu. Rekao je da je svjedočio rukovanju Sanadera i Kulterera nakon čega je čelnik Hypo banke Sanaderu dao žutu kuvertu. Kako je rekao, to je trajalo kratko i odmah su se razišli.

Sanader je, rekao je Vidaković, otišao do crnog džipa na kojem se mjestu nalazila ženska osoba crne kose i krupnije građe, te se udaljio. Vidaković je bio udaljen sedam-osam metara od susreta, u svom vozilu gdje se spremao uzeti dokumentaciju i ući u zgradu. Rekao je da prilikom primopredaje nitko ništa nije potpisao i da je kuverta bila veličine formata A5.

9:50 - Na pitanje tužiteljice Tamare Laptoš zna li kome je isplaćena provizija Vidaković je rekao 'da je bilo govora da će se provizija za taj kredit isplatiti gospodinu Sanaderu'.

9:40 - Vidaković je rekao da je poznavao čelnike Hypo banke, Kulterera i Striedingera i da su oni dolazili u Zagreb na sastanke kod Granića i Sanadera. Dodao je da su jednom ili dvaput bili kod Granića, a sve drugo kod Sanadera.

Vidaković je rekao da je s njima išao na ručak i da je jednom bio i Sanader.

Vidaković tvrdi da je austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock preporučio Hypo banku Ministarstvu vanjskih poslova. Rekao je da je to bio prvi veliki posao s državnim jamstvom.

Vidaković se sam javio USKOK-u nakon podizanja optužnice u slučaju Hypo protiv bivšeg premijera jer tvrdi da je u Klagenfurtu ispred Hypove zgrade na parkiralištu vidio Sanadera kako od Wolfganga Kulterera prima deblju kuvertu dok ga je navodno u automobilu čekala supruga.

Gotovo u isto vrijeme kada je od USKOK-a predložen za svjedoka, na zahtjev županijskog državnog odvjetništva je ispitan jer se protiv njega i još dvojice vodi istraga zbog izvlačenja gotovo 20 milijuna kuna iz jedne tvrtke.

>> Sud odlučio pustiti Sanadera na slobodu!

>> NEČUVENO: Kako je Sanaderov iskaz procurio u javnost?!

Bivšem premijeru sudi se po objedinjenoj optužnici koja ga tereti; da je za 10 milijuna eura mita omogućio MOL-u da stekne kontrolu nad Inom; te da je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Sanader će svoju obranu uskoro nastaviti sa slobode jer je Ustavni sud donio odluku da mu istražni zatvor treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati. Sud je jučer odredio i uvjete puštanja na slobodu prema kojima mu je odobrena jamčevina od 12,4 milijuna kuna, oduzimanje putovnice i zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

Jamčevinu za Sanadera su već prije u obliku nekretnina ponudili prijatelji bivšeg premijera Luka Bebić, Jerko Rošin i Marijo Zubović te supruga Mirjana Sanader. Uz njih, još su dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota ponudili ukupno 300.000 eura u gotovini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene