Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šuti zbog istrage

Barišić: Ne smijem govoriti, dovest ću se u kompliciranu situaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelni čovjek Carine Mladen Barišić ne želi se kompromitirati u slučaju Jurak.

Nevenka Jurak i njezina vanjska suradnica, Ana Lončar-Papeš, zadržale su se u zgradi Županijskog suda oko tri sata. Odluka da idućih mjesec dana ostaju iza rešetaka, bila je ekspresna. Jurak i ne vidi razloga za to. 'Branila se aktivno i poriče izvršenje djela!', ističe Krešimir Vilajtović, odvjetnik Nevenke Jurak.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Slika nije dostupna Nije puno otkrio Bajić o uhićenju Barišića: USKOK odlučuje kada i što će raditi

>> Nevenki Jurak mjesec dana istražnog zatvora

Ono je, ako se USKOK pita, poprilično ozbiljno! Sumnjiče ju da je dobivala poslove s najvećim državnim tvrtkama i to bez natječaja, a za usluge, koje nisu postojale, ili je njihova vrijednost bila manja, od države izvukla nevjerojatnih 16 i pol milijuna kuna, i to fiktivnim računima. Na telefonskom broju privatne zagrebačke tvrtke ONIDA, na čiji je račun, prema sumnjama, novac uplaćivan, a poslije i podizan, dobili smo tek čudan zvuk telefaks aparata. Za Bojana Dimića, vlasnika koji je pušten da se brani sa slobode, prvi susjedi nisu čuli. Nemaju pojma tko je on, kažu.

Na kolektivnom godišnjem odmoru

Neslužbene informacije govore da je on sve priznao, ali i teretio Jurak. O marketinškim poslovima, koje je obavljala na njezinoj poslovnoj adresi, ne znaju mnogo. Dok je šefica u istražnom zatvoru, njezini su djelatnici na godišnjem odmoru. U tvrtki, čiji su prihodi milijunski i u posljednjih su devet godina itekako porasli, dočekao nas je natpis 'obavještavamo vas da smo na kolektivnom godišnjem odmoru'.

Bliskoj prijateljici bivšeg šefa Vlade, Ive Sanadera, ali i ravnatelja Carinske uprave i smijenjenog HDZ-ovog rizničara, Mladena Barišića, naglo je krenulo 2007. godine. Na tajnom sastanku u Vladi, o kojem svjedoči i knjiga ulazaka, direktorima javnih tvrtki Sanader je, navodno, sugerirao da posluju s njom. Kad je vijest o tome procurila, brzo se od svega ogradio. 'Kao predsjednik Vlade održao sam desetke sastanaka s gospodarstvenicima i nikad o tome nisam sugerirao s kojom PR agencijom treba poslovati', govorio je tada bivši premijer.

Paravan za slijevanje novca u HDZ?

Lažne fakture navodno su bile samo paravan, jer se dio novca slijevao u HDZ. No, zbog činjenice da je i sam pod USKOK-ovim povećalom, čelni čovjek Carine odbija govoriti o tome kako se punila stranačka blagajna. Istrage se ne boji. 'Ja sam tu i sve službe neka rade svoj posao kako treba. Ne smijem u vezi tajnosti istrage govoriti, ni komentirati. Dovest ću se u situaciju da ću sebi iskomplicirati stvari!', rekao nam je Barišić. Sanader i Barišić, nemaju veze s posljednjim uhićenjem, niti ih je bilo tko spomenuo, uzvraća danas obrana Nevenke Jurak.

'Nitko iz javnih i državnih poduzeća, bilo kojih institucija sustava, radi se o čisto poslovnim odnosima između dviju tvrtki, gdje USKOK tvrdi da je pribavljena nepripadna imovinska korist', objasnio je odvjetnik Vilajtović. Njegovoj klijentici, USKOK bi mogao zadati još jedan udarac i to zamrzavanjem imovine. No, osnivačica agencije koja je, prema sumnjama, od države izvlačila milijune, ima skromna primanja, i ne posjeduje mnogo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene