Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera kamioni

Bačić odbacio USKOK-ove optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugooptuženi u aferi 'kamioni', Ivo Bačić, odbacio je USKOK-ove optužbe zbog kojih se našao na optuženičkoj klupi s bivšim ministrom Berislavom Rončevićem.

Bivši pomoćnik ministra obrane optužen je da je oštetio državni proračun za 10.2 milijuna kuna jer je u suradnji s ministrom izravnom pogodbom kupio skuplje i nekvalitetnije Ivecove kamione za Hrvatsku vojsku. Odgovarajući na ove optužbe Bačić je rekao kako nije bilo nikakvih dogovora između njega i Rončevića te da nikoga nisu oštetili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera 'kamioni' Suđenje Rončeviću nastavlja se nakon gotovo tromjesečne stanke Slika nije dostupna Suđenje Rončeviću Vještakinja: Kamioni su preplaćeni za 10,2 milijuna kuna

>> 'Požurivao me državni tajnik da se ne osramotimo pred NATO-om'

Odluka o nabavi Ivecovih kamiona, kako je sam rekao temeljila se na prijedlozima Službe za razvoj, opremu i modernizaciju te Uprave za logistiku. Jedina tvrtka koja je prema dokumentima uz Iveco zadovoljavala visoke standarde NATO-a bio je Mercedes čija su vozila bila znatno skuplja, tvrdi Bačić. Dodao je kako nije znao da su MAN-ovi kamini jeftiniji za 10.2 milijuna kuna prošli testiranja i zadovoljili sve potrebne uvjete.

Potvrdio je kako ga je Rončević uputio na razgovor s predstavnicima Iveca kako bi utvrdili hoće li cijena ostati isti kupi li se i manji broj vozila. 'Tada nisam znao da će posao biti sklopljen s Ivecom te da su oni jedini i odabrani ponuđač', kazao je Bačić. Prema njegovim tvrdnjama odluku o izravnoj pogodbi Rončević mu je obznanio na sastaku rekavši da je odgovoran za ispunjenje NATO ciljeva koji podrazumijevaju i modernizaciju opreme. Za ministrovu odluku rekao je kako je bila zakonita i jedini način da se nabavi oprema i spasi novac iz proračuna nakon što je poništen javni natječaj.

Optužbe o zloporabi položaja i ovlasti odbacio je i prvooptuženi Rončević, a suđenje se nastavlja sutra kada će USKOK i obrana iznositi završne govore čime će završiti desetomjesečno suđenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene