Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćeno 150 svjedoka

Afera Spice: Mesić i Jarnjak nisu prihvaćeni kao svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak za sada nisu prihvaćeni kao svjedoci na suđenju u slučaju Spice, iako su tako jutros tvrdili neki od branitelja optuženih.

Zagrebački Županijski sud o njihovom eventualnom svjedočenju odlučit će naknadno, tijekom suđenja, kao i hoće li za svjedoka zvati premijerku Jadranku Kosor i njezina prethodnika Ivu Sanadera. Suđenje bivšem potpredsjedniku vlade Damiru Polančecu i sedmorici suoptuženih počet će u ponedjeljak, 6. lipnja, a kako se doznaje na sudu za sada je prihvaćeno saslušanje oko 150 svjedoka, od čega je 115 predložio USKOK.

Od svjedoka koje je predložila obrana vijeće suca Siniše Pleše privatilo je predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ovog gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića, bivšeg glasnogovornika vlade Ratka Mačeka i predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić. Na suđenju će svjedočiti i Polančecov kum Nevio Prlog, koji je u drugom slučaju optužen da su mu bivši čelnici Podravke namjestili šest milijuna kuna vrijedne poslove, a on im je zauzvrat financirao radove na njihovim privatnim nekretninama.

Od javnosti poznatijih imena iz liste USKOK-ovih svjedoka u sudnici bi se trebali pojaviti predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ) Božo Prka, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak. O eventualnom svjedočenju najzvučnijih političkih imena, Jadranki Kosor, Sanaderu, Mesiću, Jarnjaku, ministru gospodarstva Đuri Popijaču, ali i o saborskom zastupniku Borisu Kunstu, sindikalisti Ozrenu Matijaševiću i predsjedniku Uprave Zagrebačke banke Franji Lukoviću sudsko vijeće odlučit će naknadno tijekom suđenja.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

>> Slučaj Spice: USKOK-u tri tjedna za očitovanje o prijedlozima obrana

I branitelji i zastupnica USKOK-a Tamara Laptoš izjavili su jutros nakon pripremnog ročišta na kojemu je donesena odluka o početku suđenja da očekuju dugotrajan postupak, među ostalim i jer je spis u ovom predmetu dosegao čak 42.000 stranica.

U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Njih se tereti udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te tvrtke pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene