Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija u akciji

Nastavak afere Remorker: Uhićeni bivši direktori HAC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako Nova TV neslužbeno doznaje, policija je u sklopu afere Remorker uhitila još tri osobe iz HAC-a.

Policija je u četvrtak u sklopu afere Remorker ponovno krenula s uhićenjima ljudi iz Hrvatskih autocesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora Slika nije dostupna Afera Remorker Karamarko: Nitko od privedenih nije član HDZ-a

Nova TV neslužbeno doznaje da su uhićene tri osobe. Navodno je riječ o nekadašnjem predsjedniku Uprave HAC-a Jurici Prskalu, bivšem članu Uprave Mariju Lovrinčeviću te Sandru Vukeliću, nekadašnjem direktoru sektora građenja u HAC-u.

>> FOTO Policija ponovno iznosila slike iz Vidoševićeve vile!

Službenih informacija o vrsti kaznenih djela s kojima se uhićeni dovode u vezu zasad nema.

Prema neslužbenim informacijama sva trojica su nakon uhićenja tijekom četvrtka ispitani na policiji i tužiteljstvu. U petak prijepodne trebalo bi se održati istražno ročište na kojem će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Lovrinčevićeva odvjetnica Jadranka Sloković potvrdila je da je njezin branjenik uhićen i ispitan zbog sumnje u davanje i primanje mita. Ostale pojedinosti zbog tajnosti istrage nije mogla otkriti.

Također postoji mogućnost da se u petak odluči o puštanju na slobodu ili produljenju istražnog zatvora za ostale uhićene u slučaju Remorker koji su i dalje u Remetincu zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Prksalo i Lovrinčević poznati i iz drugih afera

Prskalo i Lovrinčević dovode se u vezu s još nekoliko afera u HAC-u. U veljači im je počelo suđenje za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju Skladgradnja. Tereti ih se da su HAC oštetili za više od 58 milijuna kuna jer su Skladgradnji, tvrtki u vlasništvu Slavena Žužula, omogućili izgradnju odmorišta uz autocestu kod Ploča koje nije bilo predviđeno. Obojica su se na početku suđenja izjasnili da nisu krivi.

U javnosti je ipak najviše odjeknula priča o navodno preplaćenom bojenju tunela na autocesti Zagreb-Split, no ni više od tri godine nakon podizanja optužnice nema naznaka kada bi u tom slučaju moglo početi suđenje.

Kako je krenula afera Remorker

Afera Remorker krenula je pak prije mjesec dana. Naziv je dobila prema češkoj tvrtki Remorker International, preko koje su na temelju fiktivnih ugovora navodno izvlačeni deseci milijuni kuna iz HAC-a i Hrvatske gospodarske komore. Dosad najpoznatije ime koje je 'palo' u ovoj aferi je šef HGK Nadan Vidošević.

U utorak je ukinut istražni zatvor bivšem financijskom direktoru HAC-a Josipu Sapunaru koji je prije puštanja na slobodu navodno dopunjavao svoj iskaz u tužiteljstvu zbog čega USKOK nije tražio da i dalje ostane iza rešetaka.

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, na početku istrage priznao da je dvojici državnih tajnika iz ministarstva koje je vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način novac preko tvrtke Remorker izvlačen i iz Hrvatske gospodarske komore.

Nakon Sapunarova iskaza, u aferi Remorker uz Kalmetine bivše državne tajnike Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića, uhićeni su i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele te direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu, Premilovac je zadržao proviziju, a ostatak davavao Sapunaru, koji je novac, po USKOK-ovim ranijim tvrdnjama, podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom, s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno najmanje 35 milijuna kuna. Vrhunac te istrage nedavno je uhićenje bivšeg šefa Komore Nadana Vidoševića kojega se sumnjiči da je bio vođa kriminalne skupine za izvlačenje novca. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene