Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genijalac

'Ono što je Janica u skijanju to je Domagoj za matematiku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je tek nešto više od godinu dana kada smo u Boljoj Hrvatskoj upoznali mladog matematičkog genijalca Domagoja Ćevida. Osvojio je tada zlato na svjetskoj matematičkoj olimpijadi. No Domagoj tu nije stao - na ovogodišnjoj olimpijadi opet je osvojio zlato!

Dva dana za redom po četiri i pol sata rješavanja matematičkih problema - tako izgleda svjetska matematička olimpijada. 'Uglavnom ni ne shvatite koliko vrijeme brzo prolazi', kazao je Domagoj.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

I onda, ako ste Domagoj osvojite drugo zlato i uđete u povijest. 'On vam je nešto za ovu zemlju što je Janica u skijanju bila. Znači, otvorila je nove vidike, osvojila je sve moguće na svijetu, a on je isto to uspio. On je osvojio dvije zlatne medalje iz matematike. Nitko prije njega nije i nitko poslije njega neće tako skoro doći do toga', kazao je Petar Mladinić, ravnatelj V. gimnazije koju je Domagoj završio.

>> Naš matematičar najbolji na svijetu

Domagoj nije samo matematički genij, on je i dobar čovjek. 'Ove godine nam je samoinicijativno došao i pripremao svoje prijatelje, ne iz razreda, nego mlađe, kad smo išli na natjecanje u Ameriku', kazao je Mladinić.

No, Domagoj skromno odgovara da su i njemu mnogi pomagali. 'Puno je ljudi pomagalo meni kad sam ja učio za ta natjecanja pa osjećam, naravno, dužnost držati grupe dodatnih i predavanja mlađim naraštajima', kazao je.

Za opuštanje uz gitaru i usnu harmoniku vremena mora biti. Posebno zato jer ga čeka zahtjevna jesen na Cambridgeu, a ima i plan. 'Puno naučiti i da mi taj studij otvori neka vrata u životu', kazao je.

Nakon svih dosadašnjih uspjeha Domagoj upravo to i zaslužuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene