Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može se i u krizi

Oni su Bolja Hrvatska 2012. godine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolja Hrvatska prilog je Dnevnika Nove TV, koji se prikazuje svaki ponedjeljak i donosi vam priče o mladim i uspješnim ljudima u Hrvatskoj koji prkose krizi. Ovih je 12 obilježilo 2012. godinu.

Od informatičkih aplikacija do umjetnika, Bolja Hrvatska pokazala nam je da se s dobrom idejom i mnogo truda i unatoč krizi može i uspjeti. Ovih je dvanaest uspješnih Hrvata i Hrvatica ispričalo svoje priče o uspjehu.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: dr. Luka Matak - 3 Bolja Hrvatska Mladi hrvatski doktor uvodi nove metode liječenja i niže svjetske uspjehe, a dosad je porodio oko 700 djece i - ima još velikih planova Borba protiv nasilja - 2 Nagrađena je Nina (14) se trudi promijeniti svijet nabolje: "Nema baš puno djece da tako razmišljaju"

Tomislav Domazet Lošo

Znanstvenik koji je nakon deset godina istraživanja srušio teoriju koja je stara koliko i život na Zemlji. Otvorio je nova vrata za razumijevanje genetike i genetskih bolesti. 'Geni nisu nastali u jednom trenutku tijekom evolucije, nego oni mogu spontano nastati u bilo kojoj evolucijskoj epohi', otkrio je Domazet Lošo. Njegovi su radovi čak devet puta objavljivani u svjetski priznatim znanstvenim časopisima.

Marija Kuhar Šoša

Godina 2009. proglašena je najboljom mladom glazbenicom godine i ta joj je nagrada otvorila vrata svih koncertnih dvorana. 'To se uvuče pod kožu, to je poziv. Ne mogu objasniti kada, kako i zašto se to dogodilo. To nema veze s novcem, ima veze s pozivom koji sam ja osjetila, poziv prema glazbi, ljubav prema glazbi', kaže ova mlada spranistica koja svojim glasom predstavlja Hrvatsku u svijetu.

Mija Marić

Djevojka koja doslovno ide u korak s vremenom, spojila je salonke i stare satove i napravila cipele. Svoj je dizajn, nazvan Clox, zaštitila na svjetskoj razini i planira osvojiti cijeli svijet. Osim cipela dizajnira još mnogo toga, ali je vrlo skromna te o svojim postignućima rijetko govori. Prijatelji je nazivaju tvrdoglavom kreativkom koja život živi punim plućima.

>> Iz filmova znanstvene fantastike u hrvatske škole!

Matej Špoler i Tomislav Car

Njihova su specijalnost mobilne i internetske aplikacije koji korisnicima u cijelom svijetu olakšavaju život. U New Yorku se tako, zahvaljujući njihovoj aplikaciji, lakše može doći do taksija, a program za fotografiju vrti se na više od 40 kruzera. HAK zahvaljujući njima brže dolazi u pomoć, a aplikacija u svakom trenutku pruža najpotrebnije informacije za više od 90 tisuća korisnika. Njihova tvrtka ima 20 zaposlenika.

Sandi Chiavalon

On je među 15 najuspješnijih maslinara na svijetu, a postigao je to prije svoga tridesetog rođendana. '2008. smo uvršteni među 15 najboljih uljara na svijetu, što je doprinijelo afirmaciji našeg brenda kao kvalitetnog. To su nagrade koje nas vesele i koje nam daju snagu da i dalje radimo kvalitetno i budemo što bolji', kaže Sandi. I uz sve nagrade i pohvale, on smatra da je još uvijek na početku te da će rezultati biti još i bolji.

Ankica Tomić

Nakon što je ostala bez posla, ova je profesorica književnosti sjela i počela pisati knjigu. Napisala je roman o djetinjsktvu na Braču i za njega dobila nagradu od 100 tisuća kuna. 'trajalo je dvadesetak dana i znam da je to podiglo veliku buku, kad sam to izjavila. svi su rekli da se ne može napisati ozbiljan roman u dvadeset dana', kazala je Ankica. U konkurenciji od 112 rukopisa pristiglih na natječaj, upravo je njezina knjiga dobila nagradu. Međutim, to nije bila jedina. Dobila je i Nagradu Društva književnika za najbolji prvijenac. Ankica radi na novoj knjizi i uopće ne sumnjamo da je pred njom velika spisateljska karijera.

>> 'Njegova glazba pokreće ljudska srca'

Jadranka Boban Pejić

Ona je zajedno sa suprugom pokrenula tvrtku koja se bavi eko proizvodima i hranom. Osvojila je mnogo nagrada, a jedna od najbitnijih svakako je ona od Europske banke za obnovu i razvoj, koja je Jadranku proglasila poduzetnicom godine. Osim trgovina bio proizvodima i hranom, Jadranka ima i prvi restoran veganske hrane u ovom dijelu Europe, ekološko imanje, a podučava i kako živjeti zdravo te piše knjige o zdravoj prehrani.

Tea Mamut

Djevojka koja je završila srednju zubotehničku školu, odlučila je svoju karijeru okrenuti u potpuno drugom smjeru. Njezina ljubav prema kolačima odvela je Teu na prestižni kulinarski institut u New York. 'Ja jesam u nekom svom svijetu, to je zaista nešto divno kad čovjek nađe nešto što te toliko ispunjava da to možeš svaki dan raditi', kaže Tea. Radila je u nekima od najprestižnijih restorana, a kuhala je za sve, od predsjednika do glumaca. 'Jednom se dogodila prilika da je Natalie Portman imala nekakvu večeru, a ja sam imala tu čast da baš osobno njoj složim taj desert. To su neke stvari koje čovjek ne zaboravlja', kazala je Tea, koja je kuhala i na Olimpijskim igrama.

Marko Šantić i Dino Ravlić

Uspješni informatičari osmislili su digitalne karte, kojima se služe tisuće korisnika diljem svijeta, među kojima su čak i američko sveučilište Harvard te europski autoklubovi. Imaju pune ruke posla. 'Javljaju nam se razne općine i gradovi. Najviše iz SAD-a. Pregovaramo s jendom velikom općinom u Kaliforniji. Pregovaramo i s nekim velikim tvrtkama koje se bave građevinom i inženjerstvom, također iz Amerike', kažu. Iako im je većina klijenata izvan Hrvatske, oni ne pomišljaju na odlazak iz domovine te će ostati ovdje i svoj posao i dalje razvijati iz Hrvatske.

Matija Kopić

Matija Kopić doveo je računala na više od 650 farmi u 14 zemalja. O njemu je pisao i američki magazin Forbes, čak i CNN, a od predsjednika Ive Josipovića dobio je odlikovanje zbog zasluge za izumiteljstvo u poljoprivredi. 'Farmeron' je nastao kad je razmišljao kako pomoći svome ocu u radu na farmi. Pomažući njemu, pomogao je i farmerima diljem svijeta. Program koji poljoprivrednicima služi za jednostavnije praćenje životinja. Ima urede u SAD-u i u Osijeku. 'Ja sam često između dva kontinenta, nikad nisam razmišljao da bih cjelokupni tim mogao preseliti van, jer to nije opravdano. Ova regija još uvijek ima niz talentiranih ljudi', kaže Matija.

>> Od ideje stvorili hrvatski brand!

Borna Segulin

Borna je svoj prvi obrt otvorio sa samo 20 godina. Sredinom 2000.-tih pokrenuo je portal moj.kvart.hr. Portal je to koji pomaže obrtnicima da se reklamiraju. 'Na primjer, posjetitelj u google upiše kozmetički salon Maksimir ili ljekarna Trešnjevka i naši su rezultati prvi na goolgeu, posebno ako je vezano za kvart ili grad. Klik na taj link na googleu vodi direktno na našeg klijenta, odnosno na tu tvrtku ili obrt u kvartu', objašnjava način na koji funkcionira njegov portal. Otvorio je sestrinsku tvrtku u Srbiji, a uskoro bi mogao otići i u Japan.

Zdenko Bašić

Ovaj osvajač Porina diplomirani je ilustrator i autor nekoliko svjetskih klasika, koje se prodaju u knjižarama diljem svijeta. Osim toga, Zdenko je i kostimograf, animator i redatelj, a ima samo 32 godine. Njegova izdanja Snjeguljice, Alise u zemlji čudesa i Frankensteina prevedena su na 12 svjetskih jezika. On priče pretvara i u animirane filmove. Iako bajke ilustrira i piše za djecu, Zdenko zapravo svakoga vraća u djetinjstvo i najvažnije mu je, kaže, da ga veseli to što još uvijek radi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene