Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV, večeras u 19.15

Ivan proizvodi egzotično voće za Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamarilo, pepino, granadila, marakuja, phisalis, casano – pitate se što je to? Danas u Dnevniku upoznajte Ivana Šuloga, čovjeka koji sa suprugom Martinom u Hrvatskoj proizvodi više od 30 vrsta egzotičnog voća i povrća.

Više od devedeset posto proizvodnje završi na europskim stolovima jer egzotično voće koje dolazi iz Hrvatske ima bolji okus i izgleda od istog tog voća proizvedenog u zemljama iz kojih to voće originalno dolazi. Kako je to moguće? Ivan objašnjava:

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac - 1 Udar na budžet Cijene voća i povrća eksplodirale: Nekima je cijena u mjesec dana porasla i više od 50 posto Ilustracija Opoziv proizvoda Provjerite police: Zbog povećane količine pesticida povlači se popularno voće

'Ono što mi danas uberemo sutra isporučujemo što konkurencija ne može. Ako proizvod dolazi iz Novog Zelanda on mora putovati brodom mjesec dana. Mi voće i povrće beremo kad je zrelo, pa su okusom superiorni nad voćem i povrćem koje se bere zeleno i dolazi poluzrelo, bez okusa i mirisa. Naši su partneri to prepoznali'.

S obzirom da potražnju više ne mogu sami utažiti, surađuju sa sve više kooperanata diljem Hrvatske kojima garantiraju siguran otkup i cijenu pa svoj uspjeh zapravo šire i drugima. Za egzotično voće i povrće nema dogovorenih kvota, nema carine pri izvozu u EU, a zarada može biti puno viša nego kod klasične poljoprivrede.

Cijelu reportažu pogledajte večeras u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene