Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite kad čistite snijeg

Vozači ostali bez naljepnica za tehnički

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na elektroničku poštu naše redakcije stiglo je nekoliko pritužbi ogorčenih vozača na račun nove naljepnice za tehnički pregled. Za razliku od stare, nova se lijepi na vanjski dio vjetrobranskog stakla. Snijeg, led i kiša učinili su svoje pa su mnogi vozači ubrzo morali mijenjati naljepnice.

Danijelu Pavliću automobil je nužno potreban. Kako živi u Hrvatskoj Kostajnici, svakodnevno prevali više desetaka kilometara da bi došao na svoje radno mjesto u Sisak. Njegovi problemi počeli su dolaskom niskih temperatura. Glavobolju mu nisu zadale gume, već nova naljepnica za tehnički pregled koja se izgulila. Sličan scenarij ove zime doživjeli su mnogi vozači koji se s pravom pitaju zašto se naljepnica lijepi s vanjske strane vjetrobranskog stakla? Odgovor smo potražili u Centru za vozila Hrvatske. Tamo nam je rečeno da se Pravilnik o tehničkim pregledima vozila promijenio kada se mijenjao i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Tom prilikom promijenjeno je i značenje naljepnice za tehnički pregled, koja je do tada označavala rok važenja registracije vozila.

Pročitajte i ovo Policijska potjera u Zagrebu Priveli su ga VIDEO Detalji dramatične potjere kroz cijeli Zagreb: Otkriveno zašto je jurio kroz crvena svjetla, ozlijedio dvojicu policajaca... Prometna nesreća u Lovranu Teret ga se za teško djelo Pokrenuta istraga protiv vozača kamiona koji je u Lovranu usmrtio djevojku

Za razliku od stare naljepnice koja se ljepila iznutra, nova je skuplja 20 posto, te stoji 8 kuna i 47 lipa. U Centru za vozila kažu kako je do promjene došlo nakon razgovora sa stručnjacima koji su zaključili da bi život svima bio jednostavniji kada bi se naljepnica ljepila s vanjske strane vjetrobranskog stakla. 'Zato što je površina stakla uvijek ispupčena i nema opasnosti da će nadzornik prilikom skidanja stare naljepnice oštetiti rub, gumu, što nam se u praksi relativno često događalo. Nadzornici su skidali stare naljepnice, pa su znali strugačem oštetiti rub, dio tkanine. Pa su postojale nezadovoljne stranke, imali smo nekoliko problematičnih slučajeva', rekao je Zoran Kalauz iz Centar za vozila Hrvatske. Naljepnice za tehnički pregled, koje se nalaze s vanjske strane vozila, nisu nikakva novost. Mnoge europske zemlje poput Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, to prakticiraju već godinama. No, ondje se naljepnica nalazi na registraciji čime je smanjena mogućnost oštećivanja. A izgled naše registracije neće se mijenjati sve do ulaska u Europsku uniju…

U Centru za vozila tvrde da je naljepnica testirana na sve atmosferske uvjete, uz rok trajanja od tri godine. Vlasniku vozila s početka naše priče naljepnica je izdržala jedva 3 mjeseca. Iako je led s vjetrobranskog stakla skidao lagano, naljepnicu je ipak oštetio. Kupio je novu, no nju će do dolaska ljepšeg vremena držati u novčaniku. Ipak, ako vas zaustavi policija, a na vjetrobranskom staklu niste istaknuli naljepnicu ili vam je ista oštećena, ne gine vam kazna od 300 kuna.

Mogućnost da nakon tehničkog pregleda ostanete bez naljepnice, ravna je nuli. Naime, prema novom pravilniku, nadzornici su ti koji su dužni ukloniti stare i zalijepiti nove naljepnice na vjetrobransko staklo vašeg vozila. Ukoliko se dogodi da ju nadzornik zaboravi nalijepiti na vozilo, informatički sustav odmah ga upozori. U slučaju da vam se nakon tehničkog pregleda naljepnica odlijepi, bez panike. Otiđite do najbliže stanice za tehnički pregled, predočite prometnu dozvolu i kupite novu naljepnicu. No, i nakon svih objašnjenja mi smo ipak mišljenja kako je naljepnica trebali ostati s unutarnje strane stakla. Ovako, pazite kad čistite snijeg.

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene