Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upalite svjetla

Vozači oprez: Ovu nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetno računanje vremena završava 27. listopada, stoga vozači oprez, morate imati upaljena svjetla i preko dana!

Pred nama je posljednji vikend u listopadu, što znači da dolazi do promjene u računanju vremena te se s ljetnog prelazi na zimsko računanje vremena. Dakle, sukladno Uredbi o računanju vremena ljetno računanje završava 27. listopada u 3 sata u noći, pomicanjem kazaljke sata za jedan sat unatrag. Od tada počinje zimsko računanje vremena, a noć će vam zahvaljujući pomicanju kazaljki biti sat vremena duža.

Pročitajte i ovo Ilustracija pomicanje kazaljki na satu Počinje zimsko računanje vremena: Mijenja se još jedna važna stvar Slika nije dostupna bez toga ne bi smjeli na cestu Od danas na snazi važna promjena za sve vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno

Za vozače je to bitno jer tijekom zimskog računanja vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena svjetla. Kazna za one koji se na to ogluše iznosi 300 kuna.

►►►   Koje zimske gume odabrati ove sezone?

Također, i vozači bicikala od sumraka do zore moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena svjetla na vozilu.

Jedno upozorenje. Danas je popularno naknadno ugrađivanje ukrasnih svjetala na automobile (LED rasvjeta). U tom slučaju morate napraviti atest spomenute rasvjete jer u suprotnom možete biti kažnjeni sa 1000 kuna. Automobili koji serijski imaju LED dnevnu rasvjetu mogu istu upotrebljavati preko dana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene