Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maserati GranCarbio

VIDEO: Nevjerojatni zvuk 440 'konja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekrasan dvorac u slovenskim Mokricama odabran je kao idealna kulisa za predstavljanje novog talijanskog kabrio ljepotana novinarima iz Hrvatske.

No, sve je to manje važno ako vam nebo nije naklonjeno. Podsjetilo nas je to na snimanje Maseratijevog izravnog konkurenta, Jaguara XKR, i već smo se polagano počeli miriti s činjenicom kako nam kiša mora pokvariti planove kada su u pitanju moćni V8 kupei.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Naravno da se kiša jedva pokazivala kada smo snimali statične snimke i da je baš počela pošteno padati kada smo krenuli na prvu vožnju. Ono o čemu smo maštali otkad je stigao poziv na prezentaciju, dakle, voziti kabrio s nevjerojatnim zvukom 440 konja, ipak je ostala samo neispunjenja želja. No, i ovako smo sasvim dobro shvatili s kakvim orkestrom raspolaže prekrasni Maserati GranCarbio.

Srce GranCabrija je visokoturažni V8 najveće snage 440 konja. Dakle, u tipičnoj Ferrari maniri, vapi za visokim okretajima, po čemu je posve suprotan, primjerice, Jaguarovoj V8-ici s kompresorom. Tako se i 490 Nm okretnog momenta ostvaruje pri gotovo 5000 okretaja. No, upravo tada GranCabrio vrišti i izaziva respekt. Ali, može još i glasnije.

Ubrzanje od 100 km/h traje svega 5,4 sekunde, a najveća brzina 283 km/h. Brzo, kao što su to Maseratiji oduvijek i bili.

Povijest same tvrtke gotovo je jednako impresivna kao i ona slavnog Ferrarija. Nekada su dvije kompanije bili ljuti suparnici, posebice na trkaćim stazama, no danas zajednički oduševljavaju svijet sportskim modelima.

Za razliku od naglašeno sportskog Ferrarija, Maserati naglasak stavlja na GT uživanje. Dakle, super brzo i moćno, ali i super udobno te maksimalno prilagođeno kupcu.

Tako za GranCabrio Talijani nude 14 boja karoserije, 10 boja kože na sjedalima, 6 boja volana i kože oko sjedala, isto toliko boja krova, zatim 5 boja plemenitog drva i, konačno, 6 boja kočionih kliješta. Kupcima, stoga, nije nimalo lako, jer jedna kombinacija izgleda bolje od druge.

Spomenimo još kako najskuplja boja, posebna bijela, košta čak 60 tisuća kuna. No, što je to kada govorimo o automobilu koji u Hrvatskoj stoji milijun i pol kuna.

Posebna konstrukcija krova, uz snažna ojačanja u A nosačima, učinila je GranCabrio bolidom među kabrioletima. Osjećaj je doista impresivan, pa čak i unatoč niskoprofilnim 20-colnim kotačima, vožnja po neravnoj cesti nije neudobna. Na koncu, bježeči od kiše, ne bi li snimili još koji kadar, sklonili smo se u tunel. I upravo je on stavio točku na 'i'. Snimatelj je gotovo oglušio.

A kada se još isključi i ESP, GranCabrio postaje neman za znalce. Kada nas pitaju kako je voziti Maserati kabrio s 440 konja, reći ćemo – nemamo pojma. Ali zato jako dobro znamo da mu kiša, servirana na sve načine, ne predstavlja nikakav problem.

Konačno, Maserati GranCabrio, odlično izgleda i na kiši. U principu, nama se toliko sviđa da bi ga odmah mogli uvrstiti među umjetničke eksponate u neki muzej. Ili, još bolje, parkirati ga na cesti i diviti se prizoru. Che bella macchina!

Emisiju Automotiv gledajte na programu Nove TV nedjeljom u jutarnjem terminu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene