Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: Zvijer koja malo troši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon godina na tržištu u obliku klasične limuzine, Impreza se u zadnjoj generaciji predstavila kao peterovratni kompakt. To svrstavanje u najzastupljeniju klasu možda i nije bila namjera samog proizvođača, ali s obzirom na rast kompaktnih predstavnika, nova Astra je iste dužine, a Mazda 3 čak i duža, to se jednostavno nije moglo izbjeći.

Uz radikalnu promjenu oblika, Impreza je prvi puta dobila i dizelski motor, bokser konstrukcije, razumije se. Izgledom je dizel Impreza, u testnoj Sport verziji, bliža STI modelu, nego ostatku game. Veliki usisnik zraka na poklopcu motora, modificirani odbojnici, difuzor, prošireni pragovi, 17 colni naplatci - Impreza pokazuje mišiće, rijetko viđene kod bilo kojeg dizel modela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobitna kombinacija [TEST] Subaru Outback 2.0D-S CVT Unlimited Slika nije dostupna Udaljen 57 svjetlosnih godina FOTO OVO su uočili astronomi u Svemiru!

Prilično agresivan nastup zapravo nadoknađuje dizajnersku inferiornost pa i ova aktualna generacija potvrđuje uobičajen nesklad između kvalitete i izgleda Subaruovih automobila. Rekli bi, neupitna kvaliteta i upitan izgled. Unutrašnjost je u odnosu na vanjštinu čista klasika. Pomalo staromodno, ali bez bitnih zamjerki materijalima i krajnjoj obradi. Najbolji dojam ostavljaju prednja sjedala, koja su dio Sport paketa.

Subaruove sportske gene naslijedio je i jedini dizel bokser na svijetu. Već dokazan u Legacyju i Foresteru, za Imprezu je dotjeran, a ima i zatvoreni filter čestica. Razvija 350 Nm okretnog momenta i 150 konja, što su respektabilne brojke za dvolitreni turbodizel. Ubrzanje traje 9 sekundi, kazaljka brzinomjera lako prijeđe 200 km/h, no za ukupnu ocjenu ovog automobila to i nije toliko bitno. Bitan je osjećaj u vožnji, a tu se vidi da se Impreza ne razbacuje vanjštinom uzalud.

Začuđujuće skromna

Odličan ovjes, u suradnji s još boljim pogonom na sve kotače, čine Imprezu daleko najboljim dizel sportašem u kompaktnoj klasi, a i šire. Šesterobrzinski ručni mjenjač je tvrd, ali kad se naviknete, počnete uživati u svakom pređenom kilometru, po mogućnosti sa što više zavoja. Pri tom Impreza ostaje začuđujuće skromna, i rijetko će potrošiti više od 7 litara.

S cijenom od 226.000 kuna Impreza dizel, koliko god kvalitetna bila, ostat će rijetka pojava na našim cestama. Problem je u tome što se ne može naći pravog konkurenta, jednako opremljenog, s fantastičnim dizel motorom, i isto takvim pogonom, pa je nemamo s čim usporediti. Stoga Impreza ostaje, u biti, jedini izbor za one koji žele svojeglavi dizel kompakt, koji uglavnom oduševljava s vozačke pozicije, barem one koji kupuju više srcem, nego razumom.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene