Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnje ceste i prirode

VIDEO: Zeleni most u godini prešlo 1200 divljih svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske su autoceste najbolje u Europi. To nije nikakva novost, no jednu autocestu najboljom ne čine samo kvaliteta asfalta ili odmorišta, već i drugi, za vozače sporedni segmenti. Poput zaštitnih ograda, koje jamče sigurnost prometa, ali i brinu za životinjski svijet.

'Njihova svrh je spriječavanje izlazaka divljači i ljudi na samu autocestu. Održavanje je propisano standardom redovnih održavanja. Isto tako HAC ima 24-satnu ophodarsku službu koja kontrolira i po primitku obavijesti alarmira službu održavanja koja promptno reagira', kaže Danijel Bakliža, HAC krajobraz i ekologija.

Pročitajte i ovo Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju" Hrvatski sabor i Europski parlament izbori 9. lipnja Ovo je goruće pitanje Europske Unije, a hrvatski kandidati za europski parlament slažu se oko jednog pitanja

Dakle, jednom kada se ograda ošteti, nužno ju je odmah i sanirati.No, ogradom su životinje postale ograničene u svojem kretanju. Upravo zbog toga, na autocestama su izgrađeni prijelazi.

'Napomenuo bi da su HAC ispred EU. Samim tim i njihova zaštit funkcionira. Učestalost uništavanja svedena je na minimalnu mjeru, naravno, od strane divljih ili pitomih životinja. Zbog njih su izgrađeni Zeleni mostovi', kaže Bakliža.

Njih je na autocesti A1 ukupno osam. Mnogi ne znaju, ali na njima se vrši stalni nadzor i to pomoću infracrvenih senzora, foto opreme i kontrolnih pješčanih traka. Nadzor tako osigurava zanimljive podatke.

'Na zelenom mostu Ivančno brdo, u godini smo imali oko 1200 prijelaza divljih svinja, 800 srneće divljači, oko 250 crnog medvjeda i oko 40 vukova', objašnjava Bakliža.

Upravo ovi podaci dovoljno govore kako je, u ovom slučaju, prijelaz Zeleni most, na najbolji način preuzeo bitnu ulogu. Tako je jasno kako je suradnja prirode i autoceste svakako moguća.

Emisiju Automotiv možete pogledati nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene