Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali monovolumen

VIDEO: Izbor za one koji vole ekstravaganciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavom Citroena C3 Picasso ponuda malih monovolumena preko noći je postala vrlo šarena.

Mali Picasso svojom je lepršavošću, poletom i nadasve neobičnim, upadljivim dizajnom okrenuo ponudu naglavačke. Bio je to prvi automobil u ovoj klasi koji više igra na emocije nego na praktičnost. Godinu dana kasnije jasno je da se takav pristup pokazao kao dvosjekli mač. C3 je oko sebe okupio brojne obožavatelje, ali i mnoge koji ga jednostavno ne shvaćaju i ne prihvaćaju. Možda je ovo ipak previše razigranosti u klasi gdje se kod automobila prije svega traži praktičnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEST Ford C-MAX – Tatin drugi najomiljeniji član obitelji Slika nije dostupna TEST Zaboravite na Renault Grand Scenic kakav ste do sad znali, ovo je nešto sasvim novo!

No iako je razigran i izgleda pomalo neozbiljno, C3 Picasso je itekako praktičan i ergonomičan automobil. Nudi sve što se očekuje od malog monovolumena, uz pokoji bonus. Prtljažnik je među najvećima u klasi i prima od 385 do više od 1.500 litara. I varijabilnost je na visokoj razini, a posebnu pohvalu zaslužuje preglednost. Zbog specifičnog kutijastog dizajna, kojeg francuzi zovu Spacebox, i trodjelonog panoramskog prednjeg stakla, ona je bolja nego kod bilo kojeg konkurenta. S druge strane ostaje i pomalo nelagodan dojam da zbog tolike količine staklenih ploha vozač i putnici u automobilu nemaju baš previše privatnosti.

A spomenuti je spacebox zaslužan je za raskošnu ponudu prostora. Mjesta ima u izobilju, kako sprijeda tako i straga. U unutrašnjosti je Picasso također neobičan, uz mnogo smisla za detalje. Kao što je to već uobičajeno kod francuskih monovolumena, ploča s instrumentima se nalazi na sredini automobila te koristi digitalnu tehnologiju.

Testirani Picasso pokreće motor koji se doima kao najbolji odabir za ovaj automobil. Provjereni PSA 1,6-litarski HDI uvijek iznova hvalimo kao jedan od najboljih motora u klasi. 109 konja snažan dizel je poletan, uglađen i štedljiv kao rijetko koji motor sličnih karakteristika, a u C3 Picasso se idealno uklopio. Ubrzanje do sto za pomalo tromih 12 sekundi, ali zato dobrih 183 km/h maksimalne brzine i osjećaj da automobil, zahvaljujući okretnom momentu, i potpuno natovaren ima dovoljno potencijala. I sve to uz prosječnu potrošnju manju od 6 litara.

Iako ga neki zbog njegove vanjštine rezolutno odbacuju već na prvi pogled, C3 Picasso je jedan od najpraktičnijih malih monovolumena u klasi. A niti cijena od 123.000 kuna za testirani automobil nije pretjerana. Tko voli ekstravaganciju, ovdje neće pogriješiti. A uz to će dobiti i veliku dozu praktičnosti.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene