Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje vozačima

VIDEO: Što kad izleti divlja životinja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Njemačkoj raste populacija divljih svinja, a s njom i prometne nesreće, odnosno sudari s tim životinjama. Statistički ured Njemačke je zabilježio više 250 tisuća takvih udesa, 2.600 ozlijeđenih te 27 smrtno stradalih osoba.

U Hrvatskoj se također susrećemo sa sličnim problemom. 'Tijekom migracije divljih životinja treba osobito polagano voziti, smanjiti brzinu, naročito u sumrak i u područjima koja su označena prometnim znakovima koji upozoravaju na povećanu opasnost od životinja', kaže Andreas Ratzek, voditelj testiranja.

Pročitajte i ovo Ilustracija bizarna pojava Slavili godišnjicu braka, a onda im je krstarenje obilježio posjet liječniku: "Supruga je prvo mislila da je to zato što sam nosio nove sandale" Slika nije dostupna 'Kirin ubija u ime Božića, umjesto da šalje poruku o nenasilju'

ADAC je odlučio provesti test kako bi ustvrdio kakvi se sve scenariji mogu dogoditi tijekom ovakvog, nimalo bezazlenog sudara. Glavni glumci su makete divlje svinje koja se iznenada pojavljuju na cesti. One u potpunosti, veličinom, težinom i konstitucijom, oponašaju pravu životinju. Prvi pokus je test izbjegavanja s automobilom bez ugrađenog ESP uređaja. Plavi balon simulira promet iz suprotnog smjera.
Vozilo pri brzini od 80 km/h, bez kočenja, skreće u lijevi prometni trak. Ovdje udara u automobil iz suprotnog smjera ali bi u teoriji mogao izbjeći sudar da je balon bio postavljen nešto dalje.

Zbog nedostatka ESP-a, vozilo se zanosi i završava pokraj ceste, uglavnom je to jarak. U praksi bi ovo zanošenje moglo značiti i sudar s bočnim dijelom vozila, gdje su putnici najslabije zaštićeni. Isti test automobil sa ESP-om prolazi bez zanošenja, ali i dalje nije moguće izbjeći sudar s drugim vozilom. Zaključak je jasan, izbjegavanje životinja nije preporučljivo kako ne biste ugrozili sebe i druge sudionike u prometu. Kod slijedećeg pokusa nema izbjegavanja životinje.
Sudar se događa pri brzini od 80 km/h. Kada uočite životinju, preporučuje se što snažnije kočiti i čvrsto držati upravljač.

Snažno kočiti i držati čvrsto upravljač

Oštećenja na vozilu su velika, no zato je opasnost za putnike relativno mala. Unatoč direktnom sudaru nema opasnosti od razbijanja vjetrobranskog stakla. Udarac u divlju životinju, u ovom slučaju u divlje svinje, je relativno snažan. Automobil je nakon toga obično uništen, ali se putnicima neće ništa dogoditi. 'Nakon nezgode s divljom životinjom prvo treba osigurati mjesto nesreće i obavijestiti policiju koja će nakon toga riješiti ostalo, što znači da će obavijestiti lovočuvara koji će se pobrinuti za životinju. Pri nezgodama s divljim životinjama kasko pokriva štetu, a jednostavniji put do nadoknade je policijski očevid', objašnjava Andreas Ratzek.

Ponovimo, ukoliko vozite većom brzinom, nemojte pokušati izbjeći životinju, već snažno kočite i čvrsto držite upravljač. Tako ćete proći s razbijenim vozilom ali i bez ozljeda, što je svakako bolje od mogućeg sudara koji pak može završiti tragično.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarenjm programu Nove TV.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene