Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: Sjajni Golf TSI od 105 konja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golf, jedan i jedini. Sve je ostalo suvišno spominjati, jer se s njemačkim modelom, kroz šest generacija, družimo više od 35 godina.

I uvijek je Golf u samom vrhu prodajnih statistika. Za cjelokupnu konkurenciju, nedodirljiv trn u oku. Iako svjesni uspjeha, u Volkswagenu, na sreću, ne spavaju na lovorikama. Upravo suprotno, Golf je stalno poboljšavan. Svojevrsni tehnološki trendseter, koji je čak i inventivnim, nekad nedodirljivim Japancima, posve preuzeto primat u tehnologiji izrade motora. Posljednji primjer genijalnosti njemačkih inženjera zove se 1.2 TSI.

Pročitajte i ovo Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Svi su bili složni Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial na Srđu: "Predugo smo čekali" Nova lokacijska dozvola za golf na Srđu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Borba se vodi na sudovima Protivnici projekta osudili nove dozvole za golf na Srđu: "Ovo je rezultat pritiska kojeg na Vladu stavlja investitor"

Vozači koji nisu imali prilike voziti moderne turbo benzinske motore, sigurno će pomisliti kako su se u Volkswagenu zeznuli stavivši premaleni motor, s tek 1200 kubika. No, downsizing agregat, kako se to danas moderno naziva, ne samo da je adekvatan za pogon Golfa, nego je jednostavno izvrstan. Uz pomoć turbo punjača i direktnog ubrizgavanja goriva, snaga iznosi 105 konja uz 175 Nm okretnog momenta, konstantno dostupnog već od 1550 pa sve do 4100 okretaja. Uz vrlo dobar i ugodan šesterobrzinski mjenjač, performanse su jednostavno impresivne, svega 10,6 sekundi za ubrzanje od 100 te najveća brzina od čak 190 km/h.

I nemojte misliti kako Golf tu brzinu teško dostiže. Dapače, ubrzava s lakoćom, tečno i na vozača ali i putnike ostavlja dojam kao da raspolaže s dvadesetak konja više. Prema neslužbenim informacijama, moguće je da 1.2 TSI razvija nešto više konja od deklariranih, no u to nećemo ulaziti. Radije ćemo se osvrnuti na potrošnju koja je jednako impresivna, svega 7,4 litara u prosjeku, a uz laganu vožnju i bez klime, ljestvica se spušta i ispod 6 litara. Sjajno!

Izvrstan dojam o automobilu dodatno nadopunjuje, po nama, najbolji ovjes u klasi. Vrlo tih i udoban, sa sjajnom sposobnošću upijanja neravnina. Istovremeno omogućuje i brzu vožnju, čemu doprinosi i dobro podešen, malen upravljač. Nadalje, Golf je nevjerojatno uglađen – tih, izvanredno izoliran, ali i s vrhunskom ergonomijom koja vozaču pruža pravu komociju. Paljenje prekidača, poput pokazivača smjera ili brisača, ovdje je tako puno uglađenije nego li u konkurenata.

Nalaženje vozačke pozicije je idealno riješeno, sjedala su vrlo udobna, pa iako je manji od određenih konkurenata, Golf nudi jednako prostranu kabinu. I da, u vrata stane čak 1.5 litrena boca. Za one koji mnogo putuju, itekako korisno. Sve u svemu, Golf 1.2 TSI je položio test s najboljom ocjenom. A najbolji nikada nisu jeftini. U ovom slučaju riječ je o 134 tisuće kuna bez opreme, odnosno 152 tisuće, s dodacima poput boljeg radija, kožnog volana, automatske klime i sličnima. Uz četiri godine jamstva na sve komponente, relativno jeftino održavanje i izvrsno zadržavanje vrijednosti, Golf nije skup. A svima onima koji od njega zaziru, kratka poruka, probajte ga.

Emisiju Automotiv pratite nedjeljom ujutro na programu Nove TV.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene