Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legenda Formule 1

VIDEO: 'Senna' nagrađen na Sundanceu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponekad dokumentarci izazovu neočekivanu reakciju u nama koju ne možemo obuzdati. Dokumentarni film 'Senna' jedan je od tih. Film je premijerno predstavljen na Sundance Film Festivalu u kategoriji stranog dokumentarnog filma.

Pogibijom Ayrtona Senne ostala je velika praznina u automobilističkom sportu koji strastveno prati na desetke milijuna gledatelja diljem svijeta. Sedamnaest godina kasnije, gledatelji napokon imaju prilike vidjeti dokumentarac o životu ove automobilističke legende jednostavno nazvan 'Senna'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sennin nasljednik dolazi u Formulu 1 Slika nije dostupna Ron Dennis: Mislio sam da će mi prošla sezona biti zadnja u Formuli 1

Ayrton Senna (nick name: Kišni Čovjek), genijalac za volanom koji je uvijek gurao bolide preko svih granica, osvojio je 3 svjetska prvenstva Formule 1 (1988., 1990. i 1991.) prije nego što je tragično poginuo 1994. godine na VN San Marina u dobi od samo 34 godine. U prosincu 2009. godine proglašen je najboljim vozačem svih vremena.

Uspjeh dokumentarca velikim je dijelom zasluga redatelja Asifa Kapadie, poznatog po nagrađivanom filmu 'The Warrior'. Ovaj britanski redatelj s vrlo istančanim osjećajem za dramski tekst i pravim pripovjedačkim darom, između ostaloga ima i nepogrešivo oko za detalje neophodno da se 15.000 sati arhivskog materijala sažme u 104 minute filma.

Dokumentarni film pohvaljen je i zbog toga što su tvorci koristili isključivo arhivski materijal. Film prikazuje izvrsne trkaće scene, nezgode i detalje o neprekidnom rivalstvu s francuskim prvakom Alainom Prostom. Međutim, ono što film čini sjajnim jest što pokazuje kakav čovjek je bio Ayrton Senna.

Scenarist i izvršni producent Manish Pandey rekao je da je film već pokazao Ronu Dennisu, predsjedniku tvrtke McLaren Automotive i nekadašnjem šefu vrlo uspješnog McLaren Formula 1 tima. Dennis je poprilično opak lik, međutim kada je pogledao dokumentarac, navodno je plakao 10 minuta nakon čega je sjeo i dva sata razgovarao o Senni.

Nakon Sundancea film će biti prikazivan i na drugim festivalima, a zbog ogromnog interesa javnosti vjerojatno će se pojaviti i u redovnoj kino distribuciji, a također i na DVD-u. Sudeći prema prvim recenzijama i osvojenoj nagradi na Sundanceu za najbolji strani dokumentarac, film će biti izvrstan.

Donosimo vam službeni trailer te se nadamo da ćemo i mi uskoro imati prilike vidjeti dokumentarac o ovoj trkaćoj legendi. Jedva čekamo!!!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene