Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

Profinjeni nastup gradskog šminkera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Citroen C3 je predstavljen prošle godine na Frankfurtskom salonu, a početkom ove je krenuo i u osvajanje hrvatskog tržišta.

Prilično uspješna osmogodišnja karijera prethodnika sigurno je bila razlog da su zadržane prepoznatljive vanjske konture. Ipak, novi C3 djeluje znatno ozbiljnije i odraslije. Veća je pažnja posvećena detaljima, pa svjetlosni sklopovi više nisu tako jednostavni.

Pročitajte i ovo PR CITROEN AKCIJA CITROËN ZVJEZDANA PONUDA NA ZAGREB AUTO SHOWU! Slika nije dostupna Citroën C3 sada još privlačniji uz 4 zimske gume na poklon

C3 još uvijek djeluje kao simpatični gradski automobil, ali je nastup sada profinjeniji, a napredak je vidljiv iz bilo kojeg kuta ga pogledali. Kako je ovo ipak Citroen, nije moglo proći bez čudnih dizajnerskih rješenja. Novi C3 je dobio opcijski prednji vjetrobran koji duboko zadire u krov, čiji smisao i nije baš jasan. Sunce često zasljepljuje vozača i putnike, grijanje kabine je tijekom ljeta povećano, a niti ne želimo znati koliko bi koštala njegova zamjena u slučaju puknuća, jer zasigurno nije jeftina.

Unutrašnjost je ugodno iznenađenje

Unutrašnjost nas je ugodno iznenadila i ne samo da dobro izgleda, nego je i kvalitativno dignuta na višu razinu. Na svemu, od upravljača i ploče s instrumentima, preko armature i središnjeg grebena, pa do sjedala, primjetan je francuski chic, koji naravno ne mora biti svima po volji. Male vanjske dimenzije, kriju prtljažnik od 300 litara, koji može narasti na okruglih tisuću. U vožnji vanjski zvukovi ne prodiru u putnički prostor, što je zasluga dobre izolacije, ali i prilično tihog ovjesa. On je još uvijek podešen na udobnost, što je u kombinaciji s potentnim benzincem pomalo šteta.

120 konja vas tjera na agresivniju vožnju, ali vas prilično izraženo naginjanje karoserije brzo podsjeti da ovo nije slavni Saxo VTS. Ovo je najjači C3 u ponudi, ali je ta snaga bez sportskog pedigrea. Osim možda po suhim brojkama, koje su solidne, 190 kilometara na sat i 10 sekundi do stotke. Samo pet brzina ručnog mjenjača nisu recept za štedljivost. Skoro 8 litara u prosjeku, u današnje je vrijeme jednostavno previše.

Novi C3 je narastao u odnosu na prethodnika, a isto se na žalost dogodilo i s cijenom. Kombinacija najjačeg motora i isto takvog paketa opreme, u startu će vas doći 116.000 kuna, što je već poprilična svota za jedan gradski automobil. Dodatna oprema diže tu brojku za još 17.500 kuna, od kojih 6.500 kuna otpada na navigaciju i Hi-Fi sustav. Skupo i nepotrebno. Ne može se poreći da ovako ušminkani C3 izgleda dobro, ali ne smijemo smetnuti s uma jednu činjenicu. Za te novce mogu se kupiti i puno ozbiljniji automobili, što šanse da ovakvog malog šminkera vidimo na ulici, svodi na minimum.

Emisiju Automotiv gledajte u jutarnjem terminu, u nnedjelju na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene