Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noviteti iz ženeve

VIDEO: Povratak u hrvatsku realnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji dan ženevskog auto salona jest i posljednji dan da se vratimo u surovu hrvatsku realnost.

Nakon premijera, sad vas upoznajemo s modelima koji ne plijene pažnju poput Ferrarija i Mercedesa, ali bi mogli ostaviti najjači trag na našem tržištu. Prva na našoj listi svakako je Dacia Duster. I dok prije samo par godina o Daciji većina nije htjela niti čuti, uz pametnu strategiju, Renault ju je uspio dovesti do srca kupaca, točnije, do njihovog novčanika. Marka Dacia je prošla opsežne promjene uz implementaciju većine Renaultove mehanike. Istina, nije najnovija mehanika, ali je još uvijek sasvim dobra, a to je mnogim kupcima i najvažnije. Duster je prvi rumunjski SUV, u čijem je kreiranju izgleda sudjelovala i mlada hrvatska dizajnerica iz Rijeke, Ana Zadnik. Nadalje, Duster je i jedan od rijetkih koji favorizira klasičan, gotovo zaboravljen, 'terenski' nastup.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prelazak na ekologiju Detroit: Brze jurilice zamijenili električni automobili Slika nije dostupna U očekivanju RS-a Potpuno novi Ford Focus

Moderni SUV-ovi uglavnom su šminkeri, koji niti ne pomišljaju na terenske avanture, no Duster, već svojom anti-šminkerskom pojavom, kao da niti ne razmišlja o glatkoj cesti. Na koncu, to mu i ime sugerira, jer bi prijevod mogao glasiti Prašinar. Ne kažemo da je Duster ružan, dapače, mislimo da je dizajn izvrsno pogođen za ovaj brend. Robustan SUV koji dosta toga može i na terenu. I sve to za zaista povoljnih 79.900 kuna. Da, to je službena cijena za hrvatsko tržište, što je i 1.000 eura jeftinije od cijene u ostalim zemljama Europe. Riječ je o benzinskom 1.6 modelu sa 105 konja i s prednjim pogonom. Nadoplata za pogon na sve kotače će biti 15.000 kuna, a uz benzinca će se nuditi i dva dizelaša od 85 i 110 konja. Prvi se primjerci u Hrvatskoj očekuju u lipnju.

Novi Nissan Juke

Četiri mjeseca kasnije stiže nam i drugi adut Renault Nissan grupacije. 'Uspjeh Qashqaija nas je inspirirao da proširimo granice poimanja Crossovera, s novim modelom u našoj gami – Nissanom Jukeom', ističe Carlos Ghosn, predsjednik Renault Nissana. Juke je prvi crossover u klasi malih automobila i dugačak je svega 4.1 metara, dakle, tek 10 cm više od Clija. Osim veličine, Juke je najviše kontroverzi izazvao svojim hrabrim dizajnom. Ocijenite sami, a mi ćemo dodati kako je Nissanov Londonski studio napravio odličan posao. Nudit će se s identičnim dizelašem kakav će se ugrađivati i u Duster, sa 110 konja, te s dva 1.6 benzinca, slabijim snage 117 konja i potpuno novim, kojeg karakteriziraju turbo punjač i direktno ubrizgavanje.

Snaga iznosi čak 190 konja, uz koji ide i pogon na sve kotače. Juke će se nuditi po cijeni od oko 124 tisuće kuna za osnovni do 180 tisuća za top model. 'Naša je procjena kako će 80 posto kupaca Jukea biti kupci koji prije nisu imali Nissan, a Juke će im pružiti pozitivno upoznavanje s našim brendom', zaključuje Ghosn.

Kia Sportage

Zanimljivim se ovdje svakako čini i nova generacija Kijinog Sportagea, a najveći je adut dizajn kojeg potpisuje Peter Schreyer. Nijemac je preko 25 godina dizajnirao u Volkswagenu, a za treću je generaciju Sportagea htio da ime modela asocira na isto takav dizajn. U potpunosti je uspio, a Sportage je još jedan dokaz kako treba funkcionirati sinergija globalnog dizajna. 'Eksterijer je napravljen u našem dizajnerskom studiju u Los Angelesu, interijer su napravili naši dizajneri u Frankfurtu, a završni detalji su napravljeni u našem studiju u Koreji', objasnio je Schreyer. Uz novi dizelski motor sa 136 konja, tu je i potpuno automatski sustav samostalnog parkiranja. Sportage u salone stiže u drugoj polovici godini, a cijene zasad nisu poznate.

Meriva, Micra, Focus...

Meriva je nova Opelova nada čija je koncepcija, malog obiteljskog automobila, namijenjena tržištima poput našeg. Već smo ju detaljno predstavili, a sada ćemo samo dodati kako u Hrvatsku stiže u lipnju dok cijene, za razliku od Njemačke, još nisu definirane. Ondje Meriva košta 15.900 eura. Dosta kasnije, točnije pred sam kraj godine, stiže nam i nova Micra. Nažalost, po našem mišljenju, prilično bezlična. OK, možda smo u krivu i možda kupci traže upravo takvu novu Micru, a nas će svakako radovati ukoliko je zadržala onu tipičnu Micrinu solidnost u izradi kao i komunikativnost za vozača. Micra će se nuditi s dva nova benzinca, od 80 i 100 konja, a cijene još nisu poznate.

Naravno, u ovoj je priči neizostavan Focus. Ipak, pošto na tržište stiže tek 2011., ostavit ćemo ga za neka buduća vremena. S druge strane, sadašnjost u ovoj klasi je nova Alfa Romeo Giulietta. U salone stiže početkom lipnja, mijenja gotovo 10 godina prisutnu, ali još uvijek atraktivnu 147-icu, a najjača osobina je naravno, izgled. No, osim dizajna tu su i vrhunski motori nove generacije, koji koriste naprednu Fiatovu MultiAir tehnologiju. Uz turbo punjenje snaga se kreće od 105 do čak 230 konja. Očekujemo cijenu od 150 tisuća kuna.

Naglasak na elektroautima

Što BMW radi u ovoj priči?! Pa, ako samo pogledate oko sebe vidjet ćete da se na hrvatskim prometnicama sreću BMW-i kakvi se rijetko viđaju i u Münchenu.  Stoga ovdje moramo uvrstiti i novu peticu koja će, nema sumnje, u Hrvatskoj sigurno dobro proći. Prodaja kreće odmah po cijeni od 52 tisuće eura. Slična će biti cijena i novog Touarega, dostupnog u Hrvatskoj od lipnja. No, vratimo se u zbilju većine Hrvata. Ovdje još treba spomenuti Polo i Golf, pripremljene za blagi off-road, koji stižu u svibnju, odnosno srpnju, kao i Ibizu karavan.

Ženeva, dakle, nije parada samo skupocjenih luksuznih modela. U principu, ove je godine naglasak bio na elektroautima, no oni jednostavno nemaju nikakve veze s hrvatskom realnošću. Ona je prilično surova, no treba tražiti svjetlo na kraju tunela. Modeli koje ste u ovom pregledu vidjeli trebali bi biti barem djeličak tog svjetla. Svjetla koje će omogućiti hrvatskom auto tržištu da ponovo stane na noge. Ili kotače, kako god želite.

Emisiju Automotiv gledajte u jutarnjem terminu, u nnedjelju na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene