Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo

Novi Picasso je prostran, uglađen i štedljiv dizelaš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon četiri godine na tržištu, Citroen je obnovio svoj kompaktni monovolumen Picasso.

Atraktivnom Francuzu, doduše, nisu trebala značajnija uljepšavanja, no to je jednostavno tako u auto industriji. Automobil je na polovici životnog ciklusa, potrebno ga je osvježiti, kako bi ponovo ušao u fokus zanimanja. Tako su i promjene doista jedva vidljive. Tek nešto izmijenjeni branici, sprijeda i s pomodarskim LED diodama, no ne i u osnovnoj opremi. Straga su redizajnirana svjetla, a tu su i nove oznake modela na poklopcu prtljažnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna Nacionalna prezentacija [VOZILI SMO] Renault Espace

Na testu smo imali primjerak s najboljim paketom opreme, Exclusive. Djeluje prilično raskošno, posebice s velikim panoramskim krovom i kožnim presvlakama. Što se tiče kvalitete materijala, čini se kako je i ona podignuta na višu razinu, dok je standardan razmještaj komandi klima uređaja ostao jednak izvornom modelu. Monovolumeni se kupuju zbog prostranosti, a tu je Picasso doista pravi majstor. Mjesta ima u izobilju, čemu treba pribrojati i brojne pretince. Što se tiče samog prtljažnika, ovdje je moguće ugurati točno 500 litara prtljage, odnosno 1734 litre, sa spuštenim sjedalima.

Ispod poklopca, očekivano, dizelaš. I to ne osnovni već potentni 2,0 HDI sa 150 konja. Uz obilje raspoloživog okretnog momenta, Picasso se s ovim motorom pretvara u pravog gutača kilometara. Dovoljno je brz i dinamičan, a opet i izuzetno štedljiv. Prosječnih 6,6 litara doista se čini korektnim za 1.655 kilograma težak monovolumen. Jedina zamjerka ide na račun šesterostupanjskog mjenjača koja svojim dugim hodovima nije na razini ukupnog paketa.

Nemojte očekivati čuda

Od Picassa, kroz zavoje, nemojte očekivati čuda, za to su bolji njemački konkurenti, no Francuzi su oduvijek naglasak stavljali na mekoću i udobnost vožnje. Nama je možda i suviše mekan, no to je ipak stvar osobnih afiniteta.

I, konačno, smatramo kako sljedeći detalj također valja istaknuti. Uz bogatu Exclusive opremu idu i veliki 18 colni naplaci, s gumama 215 kroz 45. Vrlo rijetka dimenzija koja će vas, za set guma, kod prve zamjene koštati čak 7.200 kuna. Samo col manji kotači, koji su, uvjereni smo, i više nego dobri, dapače, i udobniji na našim cestama, tako će vam kod zamjene uštedjeti oko 2000 kuna. Dakle, razmislite jesu li vam na ovom automobilu baš potrebni 18 colni kotači. Mi smo vrlo jasni – nipošto.

Picasso je svakako zanimljiv automobil u klasi kompaktnih monovolumena. Nudi ono što se najviše traži – prostranost, a tu je i uglađen i štedljiv dizelaš. Odlična preporuka, no s ovakvom opremom i relativno skupa. Nešto više od 200 tisuća kuna, no maknu li se samo kožne presvlake, ostat će i za registraciju te za nekoliko tisuća besplatnih kilometara.

Emisiju Automotiv m ožete pogledati nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene