Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala razlika, no svijetla budućnost

VIDEO: Ne šalimo se, ovo je novi Swift

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je novi Swift. Istina, i nama je isprva bilo teško uočiti po čemu je to novi Swift, drugačiji od starog.

Forma je nedvojbeno identična prethodniku, no pažljivijim promatranjem primjećuju se novi, veći, odnosno izduženiji farovi, te estetski zahvati na masci i braniku. Straga, pak, ne bi trebalo biti zabune, jer su na novom modelu dominantna povećana svjetla s novom, dvobojnom grafikom. Njihov unutarnji rub prati linija koja ulazi i u nešto masivniji branik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Legenda živi Nabrijani Suzuki Swift Slika nije dostupna Suzuki Swift vs. Toyota Yaris VIDEO: Birajte između jurnjave i udobnosti

>> Nabrijani Suzuki Swift

Sve u svemu, dizajn Swifta nipošto ne predstavlja nešto novo, već ga možemo okarakterizirati kao blagi redizajn starog modela. Ali, unatoč toj činjenici, Swift izgleda prilično dobro. Dapače, i dovoljno svježe za novi višegodišnji životni ciklus. Japanci su očito smatrali kako je izgled starog Swifta dobitna kombinacija koju nema smisla mijenjati. Vjerojatno točno, no to ne znači da će se svi potencijali kupci pomisliti isto.

Duži za devet centimetara

Sasvim očekivana kritika 'pa zašto si ga kupio, izgleda isto kao stari?!', tako stoji nad sudbinom malog Japanca. Tehnički podaci pak govore kako je novi model postavljen na novu platformu, s pet centimetara duljim međuosovinskim razmakom. Minimalno je proširen i trag kotača, a, ono što je kupcima zanimljivije, karoserija je produljena za nemalih devet centimetara. I uz taj rast, Swift, sa 3,85 metara, ostaje malen auto u klasi gdje dominiraju četvero-metraši. No, sada više nije premalen, dapače, novi su centimetri odlično iskorišteni.

Kabina se tako doima prilično prostranom za jedan mali auto, a posebice je primjetno povećanje na stražnjoj klupi. No, dok se pogodovalo putnicima, moralo se odrezati na prtljažniku. Ovdje ima mjesta za tek 211 litara, što je čak 60-ak litara manje od glavnih rivala, Micre i Yarisa, koje je sada, usput rečeno, Swift i blago prerastao.

Ugodniji materijali

Vratimo se putnicima, odnosno ugođaju u kabini. Nakon testiranja svih modela u ovoj klasi, možemo samo reći kako Swift ostavlja vrlo pozitivan dojam, i svrstava se među bolje automobile u klasi. Novi, ljepši i ugodniji materijali, vrlo precizna završna obrada, osjetno bolji dizajn u crno-srebrnoj kombinaciji te, napokon, i adekvatno velika, to jest, dovoljno udobna prednja sjedala, sve je to novi Swift.

Pazilo se i na uvijek potrebne pretince, tako da i ovdje Japanac može poslužiti kao primjer pojedinim Europljanima. Sve u svemu, vrlo ugodno okruženje. Ne na razini nešto većih i skupljih konkurenata, no svakako zamjetan napredak.

Kao i kod prethodnika, ponovo se kao najslabiji, i zasad jedini motor, nudi benzinac s 94 konja. Riječ je o novom motoru, manjem za 90 kubika, što se reflektiralo i na okretnom momentu. 118 Nm sada treba loviti na 4800, umjesto na 4200 okretaja u minuti. Dakle, za pravo lice 94 konja, Swifta treba tjerati u visoke okretaje.

Svijetla budućnost

Ipak, niti na niskim nije letargičan. Dapače, izuzetno je vozljiv pri malim brzinama. Tome u prilog idu i vrhunski odmjerene nožne komande. Uz to, kada primite odlično dimenzioniran volan, Swifta odmah poželite voziti. Ovjes je nov, smanjeno je tipično naginjanje karoserije prethodnika, a užitka u vožnji ne nedostaje. Pored toga, nova je karoserija čvršća, dok izolacija sada propušta manje zvukova.

Novi Swift u osnovnoj opremi dolazi sa sedam zračnih jastuka i ESP sustavom. Pohvalno, dapače, izvrsno kada se pogleda i cijena od 86 tisuća kuna. Stavite li na njega i drugu razinu opreme koja, između ostalog, donosi i pametan ključ za 'hands-free' otvaranje i paljenje automobila, automatsku klimu, 16 colne alu naplatke, tempomat i grijana sjedala, cijena raste na 100.000 kuna, s metalik bojom. Unatoč tome, i dalje je to sasvim fer ponuda. Novom Swiftu, stoga, predviđamo svjetlu budućnost.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene