Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredna rješenja

Konačan odgovor kradljivcima automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema podacima američkog FBI-a, svake se tri sekunde ukrade jedan automobil. Šokantan podatak! U Americi velik broj krađa završava upravo policijskim potjerama.

No Amerikanci sada nude odgovarajuće rješenje. Ovo je vozilo opremljeno specijalnim sustavom On Star koji pomoću napredne elektronike omogućuje daljinsko blokiranje vozila, prije nego što potjera uopće počne. Svakog mjeseca On Star, zahvaljujući GPS lokatorskom sustavu, pomaže policiji u pronalasku čak šest stotina automobila. Uz to, On Star sustav omogućuje i usporavanje te potpuno zaustavljanje vozila koje je već u fazi policijske potjere.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prepoznao otmičara? FOTO Dječaka (13) i psa oteli muškarci, majka ga pronašla pomoću aplikacije na mobitelu Slika nije dostupna Auto-mafija sve mlađa; ukradeni auti sve stariji

Sofisticirani sustav komunicira s takozvanim Ekuom, elektroničkom jedinicom automobila zaduženom za važne parametre rada motora. ECU (eku), tako, naređuje koliko goriva treba ubrizgati u cilindre, koliko zraka treba dodati u smjesu i slično. Kada On Star dojavi EKU-u da treba reagirati, on jednostavno onemogući pravilan rad motora. Papučica gasa, primjerice, više nema svoju svrhu. Sustav On Star je standardan na većini novih automobila marki Cadillac, Chevrolet, Buick i GMC, koji se prodaju u Americi.

Automobil vraćen bez ogrebotine za sat vremena

Jose Riuz vlasnik je jednog takvog automobila. Jose, i njegov rođak, jedne su večeri izišli u novom Chevrolet Tahoeu, kada ih je, prijeteći oružjem, orobio kradljivac. Prisilio ih je da legnu na pod te se odvezao s plijenom, no Jose nije očajavao, jer je imao plan. U On Staru su, nakon dojave, ostali na vezi s policijom koja im je, u pogodnom trenutku, dala zeleno svjetlo za oduzimanje snage na vozilu. Naime, situacija oko vozila i za samo vozilo, mora biti 100 posto sigurna, jer automobil postaje neupravljiv na željeni način.

Ako se ukradena vozila ikada i pronađu, uglavnom nisu u dobrom stanju. Jose je svoj Tahoe dobio za sat vremena, i to bez ijedne ogrebotine. S obzirom na učinkovitost koju sustav pokazuje u Sjedinjenim Državama, vrlo je izgledno kako bi uskoro mogao zaživjeti i u Europi. Osiguravajuće bi kuće tako mogle riješiti većinu krađa. I u blagajni sačuvati ogroman novac.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene