Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ga potrebno predstavljati

VIDEO: Jeep je sinonim za terenca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeep… Legendarni Jeep… Jedna od rijetkih marki koja u čitavom svijetu, pa i u onim zabitijim krajevima nije potrebno predstavljati. U mnogim zemljama, a tako i kod nas naziv Jeep je sinonim za terenca. Dovoljan dokaz popularnosti.

Ovo je Compass, najmanji Jeep, nastao kako bi i Amerikanci malo zapaprili situaciju na tržištu kompaktnih SUV-ova. Patriot je sa svojih 189.000 kuna dokaz kako Jeep ne mora biti skup, a svojim terenskim sposobnostima dokazuje da je svaki Jeep izgrađen na terenskom genetskom kodu, i da svaki Jeep voli divljinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSIDER Što nogometaši voze službeno, a što posjeduju privatno? Slika nije dostupna Krive riječi i tajming Stručnjakinja za komunikaciju o premijerovoj izjavi o ''atraktivnom'' i ''interesantnom'' požaru

Compass je vrlo atraktivan automobil. Dizajnerski je uspio jer pomiruje tradicionalne elemente bez kojih Jeep ne bi bio Jeep s modernima koje zahtijevaju tržišni trendovi. Posebno upečatljiv je stražnji dio gdje Compass velikim natpisom jasno daje do znanja o kojem se ovdje automobilu radi.

U unutrašnjosti Compassa osjećamo se kao na vrlo dobro poznatom terenu. Tradicionalan dizajn, s prepoznatljivim instrumentima i upravljačem. Naravno da Compass ima i kompas.

A Kompas dobro dođe u divljini gdje se ovaj automobil snalazi savršeno. Naravno zbog fizičkih ograničenja poput udaljenosti od tla, ne valja pretjerivati, no kada bi sve ovisilo samo o pogonu Compass bi bio praktično nezaustavljiv. Svaki Jeep ima divljinu u krvi a tako je i s ovim. Upotreba pogona na sve kotače krajnje je jednostavna. On je automatski, dok je za teže terene namijenjena mogućnost blokiranja središnjeg diferencijala kada se snaga ravnomjerno raspoređuje na prednju i stražnju osovinu.

Compass se dobro ponaša i izvan divljine. 2–litreni motor sa 140 KS dovoljno je jak i vrlo kultiviran, dok se ovjes odlično nosi sa svim vrstama neravnina. Jasno, prilikom agresivnije vožnje naginjanje u zavojima je izraženije, no Compass svojem vozaču omogućuje vrlo visoku razinu dinamike. Potrošnja manja od 8 litara također zaslužuje pohvale, kao i performanse: 11 sekundi do 100 i maksimalnih 189 kilometara na sat.

Iako na prvi pogled pitom i kompaktan, Compass je pravi Jeep, sa svim onim vrijednostima koje su već 70 godina dio Jeep tradicije. S druge strane Compass uvjerljivo odgovara na sve izazove moderne današnjice i urbane sredine, i sve to uz vrlo konkurentnu cijenu. Snažan dizelski motor, odličan pogon na sve kotače i Jeep genetika za manje od 190 tisuća kuna.

Emisiju Automotiv pogledajte nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene